Članak

KRALJEVIĆ NE ŽELI GLASATI

Dodik traži raspodjelu 262 miliona KM sa računa UIO BiH: Amidžić opstruira donošenje Budžeta za 2024. godinu

(Patria) - Na računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa današnjim danom nalazi se 262 miliona KM od posebnih putarina koja su namijenjena isključivo za izgradnju novih autoputeva.

Upravni odbor UIO BiH pokušao je održati sjednicu 21. marta kako bi se raspodijelila ova sredstva, ali na sjednici se nije pojavio federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ BiH). Prema informacijama Patrije, nova sjednica UO UIO BiH još uvijek nije zakazana.

U ponedjeljak je održan sastanak predsjednika političkih stranaka koje čine vlast na državnom nivou, a u svom obraćanju medijima predsjednik SNSD-a i Rs Milorad Dodik kazao je da Budžet institucija BiH još uvijek nije riješen.

„Budžet nije realiziran jer neke stvari treba riješiti. One su ranije dogovorene ali nisu riješene“, kazao je Dodik.

On je mislio upravo na raspodjelu sredstava sa računa UIO BiH, ali i sa računa Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Iako se ove dvije stvari ne bi trebale vezivati za donošenje Budžeta, jasno je da SNSD neće podržati Budžet ili će ministar Srđan Amidžić (SNSD) opstruirati upućivanje u proceduru državnog budžeta sve dok se ne raspodijele milioni maraka sa računa ove dvije institucije.

Nije tajna da je Rs u finansijskom problemima, te zbog toga Dodik insistira na raspodjeli ovih sredstava.

On je u ponedjeljak kazao da su partneri iz FBiH imali obavezu da riješe neke stvari za budžet. Ranije je istakao da postoji politički dogovor da Rs-u pripadne 36 posto od prikupljenih sredstava.

Da bi novac sa posebnog računa UIO BiH od posebnih putarina bio raspodijeljen za tu odluku moraju glasati oba entitetska i državni ministar finansija. No, Kraljević smatra da nije napravljena dobra raspodjela i ne želi glasati za odluku koja bi išla na štetu FBiH.

#MiloradDodik #putarine #SrđanAmidžić #ToniKraljević #UIO #BiH

Geometry Dash - The synchronization of the level design with the music is a hallmark of the game, making it both visually and audibly engaging.