Članak

DONIJELI ODLUKU

Sijarto nakon sastanka s Dodikom: Mađarska će glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

(Patria) - Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Budimpešti. U zvaničnoj posjeti Mađarskoj je predsjednik Rs Milorad Dodik.

Sijarto je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici.

"BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiHdaju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama", rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

"Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH i da BiH vrati svoj suverenitet", poručio je Sijarto.

Sijarto je istakao da će Mađarska uskoro preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom i da namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

Dodik je kazao da nije postojala odluka unutar BiH o rezoluciji i da je to samostalan čin ambasadora.

"Predsjedništvo koje je zaduženo za spoljnju politiku nije donosilo akt. Srpska strana ne spori da se desio strašan zločin u Srebrenici, ali da se nije vodilo računa da su stradali i Srbi. Uporno tvrde da je to individualna odgovornost i sada se pojavljuje ta rezolucija, i mislimo da će utvrđivanje te rezolucije paralizirati odnose u BiH", kazao je Dodik.

#Mađarska #MiloradDodik #PeterSijarto #rezolucija #BiH