Članak

GLASNOGOVORNIK EVROPSKE KOMISIJE

Stano za NAP pojašnjava šta BiH mora ispuniti da bi dobila milijardu eura iz Plana rasta, reforme moraju biti provođene!

Navodi ovo glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano u odgovoru na upit Agencije Patria o rokovima i uslovima vezanim za Uredbu o Fondu za reforme i rast i uslovima za dobijanje sredstava iz tog fonda.

(Patria) - Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana pripremaju svoje Agende reformi, koje pokrivaju reforme u fundamentalnim oblastima kao i socioekonomske reforme, u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom.

Navodi ovo glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano u odgovoru na upit Agencije Patria o rokovima i uslovima vezanim za Uredbu o Fondu za reforme i rast i uslovima za dobijanje sredstava iz tog fonda.

“Očekuje se da partneri podnesu reformske agende u maju, ubrzo nakon stupanja na snagu Uredbe o Fondu za reforme i rast. Usvajanje Agendi reformi od strane Komisije biće obavljeno putem Odluke Komisije o provođenju, uz pojačanu komitologiju, čime će državama članicama biti omogućena povećana kontrola nad sadržajem reformskih agendi, dok se održava međuinstitucionalna ravnoteža. Ovo znači da će kvalifikovana većina država članica morati dati pozitivno mišljenje o sadržaju i ambicijama agendi”, navodi Stano za Patriju.

Glasnogovornik Evropske komisije pojašnjava: “Ako se Agenda reformi smatra nepotpunom, od dotične zemlje će se tražiti da je unaprijedi i finalizira. Ovo treba uraditi kao prioritet, jer produženo kašnjenje u podnošenju sveobuhvatnih Agendi može uticati na raspored polugodišnjih isplata”.

“Ključna inovacija Fonda za reforme i rast (RGF) je da će finansijska podrška EU u okviru Fonda zavisiti od uspješne implementacije reformi koje provode korisnici. U Agendi reformi, reforme su podijeljene na kvantitativne i kvalitativne korake, koji će služiti kao uslovi za isplatu, a svaki korak ima vremenski okvir za implementaciju. Odgovarajuća sredstva u okviru Fonda biće oslobađana dva puta godišnje, na osnovu zahtjeva koji podnose korisnici i verifikacije Komisije o tri seta uslova opisanih u nastavku. Predviđeno je predfinansiranje za sredinu 2024. godine”, rekao je Stano za Agenciju Patria a potom pojasnio da postoje tri seta uslova: preduslovi, opći uslovi i uslovi za isplatu.

Preduslovi uključuju standardnu uslovljenost koja mora biti ispunjena u svakom trenutku, odnosno da korisnici nastave podržavati i poštovati efikasne demokratske mehanizme, uključujući višestranački parlamentarni sistem, slobodne i poštene izbore, medijski pluralizam, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava, te garantuju poštivanje svih obaveza u pogledu ljudskih prava, uključujući prava osoba koje pripadaju manjinama.

Samo za Srbiju i Kosovo biće dodatni specifični preduslov, a to je da konstruktivno učestvuju u normalizaciji svojih odnosa (prema tekstu člana 5 Uredbe o RGF-u o preduslovima), s mjerljivim napretkom i opipljivim rezultatima, s ciljem potpune implementacije svih svojih obaveza proizašlih iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Aneksa o implementaciji, te svih prošlih sporazuma iz dijaloga i uključivanja u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Makrofinansijska stabilnost, solidno upravljanje javnim financijama, transparentnost i nadzor budžeta su opći uslovi koji moraju biti ispunjeni za bilo kakvo oslobađanje sredstava, isto kao i za budžetsku podršku.

Uslovi za isplatu: ovi će biti specifični za svakog korisnika i definisani u Agendama reformi kao što je gore opisano.

Podsjećamo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je reformsku Agendu Evropskoj komisiji krajem aprila, ali je tada navedeno da ona nije u potpunosti usklađena s Komisijom, pa je neizvjesno kakav će biti ishod odlučivanja o toj agendi!

(R. Belko)

#BosnaiHercegovina #BudžetskaTransparentnost #DemokratskiMehanizmi #EvropskaKomisija #FondZaReforme #ImplementacijaReformi #KorisniciFonda #KvalifikovanaVećina #NormalizacijaOdnosa #PeterStano #RasimBelko #ReformeIRast #SocioekonomskeReforme #Vijeceministara #BiH