Članak

PRVI RAZREDI SREDNJIH ŠKOLA

Učenici iz KS tokom prvog dana studijskog putovanja 'Od rata do mira' posjetili Fojnicu, Ahmiće i Jajce

(Patria) - Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo koji se nalaze na studijskom putovanju "Od rata do mira" koje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, sinoć su stigli u Bihać.

Prethodno, prvog dana ovog putovanja posjetili su Franjevački samostan u Fojnici, obišli šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima, te Jajce, u kojem su obišli Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a i gradsku jezgru s brojnim znamenitostima.

Studijska posjeta “Od rata do mira” jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti posebnog programa “Kultura sjećanja”, a protežu se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.

Učenici će u nastavku putovanja, između ostalog, imati priliku da posjete, posjete Stari grad Ostrožac, mezar generala i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Izeta Nanića, Muzej 505. bužimske brigade, Nacionalni park Una, Šehidsko spomen-obilježje Kamičani, čaršiju u Kozarcu...

Za koordiniranje ovih aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja.

Učenicima na ovome putovanju pridružili su se i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, koji su izrazili zadovoljstvo što učenici na licu mjesta mogu učiti o historiji i upoznati ljepote naše domovine.

#BiH #učenici #studijskoputovanje #Sarajevo #Ahmići #Jajce #Fojnica