Članak

IGK KANADA

Usvajanje drugog crnogorskog amandmana značilo bi pobjedu agresivno-genocidne politike Miloševića

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) analizirao je amandmane koje je Vlada Crne Gore podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

(Patria) - Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) analizirao je amandmane koje je Vlada Crne Gore podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Posebno je analiziran drugi amandman, u kojem piše: "... potvrđujući nepovrjedivost Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

"Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta Rs u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom.

Navedeni drugi amandman služi Vladi Crne Gore da po strateškim pitanjima na Zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, negatoru genocida u Srebrenici i negatoru navedene rezolucije.

Internacionalni ekspertni tima IGK upozorava da eventualno prihvatanje drugog amandmana znači pobjedu nacionalističke, agresivno-genocidne politike Slobodana Miloševića i njegovog establišmenta.

Ovim amandmanom želi se u Ujedinjenim nacijama zaštititi entitet Rs kao trajna kategorija.

Imajući navedeno u vidu, smatramo potpuno neprihvatljivim drugi amandman i tražimo od sponzora i kosponzora Rezolucije njegovo potpuno odbijanje.

Podržavajući rezoluciju, prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva I odlučni smo u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje genocida. To je i znak podrške BiH u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu", poručili su iz IGK.

#Amandmani #IGK #IGKKanada #Kanada #Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #Srebrenica #UjedinjeneNacije #BiH