Članak

NEW YORK

Bećirović: Jačat ćemo prijateljstvo BiH i Ekvadora

Nakon brojnih jučerašnjih sastanaka u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović današnje sastanke započeo je razgovorom s ambasadorom Ekvadora Joséom De La Gascom.

(Patria) - Nakon brojnih jučerašnjih sastanaka u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović današnje sastanke započeo je razgovorom s ambasadorom Ekvadora Joséom De La Gascom.

Tokom sastanka razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Bećirović je naglasio da je usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a obaveza prema žrtvama genocida, ali i budućim generacijama širom svijeta.

Usvajanje rezolucije pokazalo bi posvećenost pravdi i istini, a time bi se istovremeno odalo i priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida.

Ambasador De La Gasca je vrlo jasno iskazao svoj stav da ono što se desilo u Srebrenici nije incident nego genocid. To su potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo moraju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Bećirović je poručio da se rezolucija zasniva na međunarodnom i nacionalnom pravu, te da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Tokom razgovora istaknuta je globalna važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih.

Bećirović je istakao da će obrazovni sistem, u kojem je integrisana istina o genocidu u Srebrenici, dugoročno doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, te doprinijeti procesu pomirenja.

Sastancima u sjedištu UN-a u New Yorku prisustvovao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

#Ekvador #RezolucijaoSrebrenici #DenisBećirović #ZlatkoLagumdžija #BIH #Predsjedništvo