Članak

RAZMJENA ISKUSTAVA

U Neumu održana VII Međunarodna konferencija policijskih sindikata

(Patria) - U periodu od 09. do 12.05.2024. godine u organizaciji Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu u hotelu “Marea” u Neumu održana je VII. Međunarodna konferencija policijskih sindikata na temu “Turistički potencijali Bosne i Hercegovine sa aspekta sigurnosti” na kojoj su učešće uzeli predstavnici policijskih sindikata Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Pored učesnika iz regiona na manifestaciji su učešće uzeli sindikalci iz Službe za poslove sa strancima, Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Unije samostalnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine te IPA sekcije Sarajevo i Banja Luka.

Tokom konferencije učesnicima su održane prezentacije na temu:
– Novi pojavni oblici terorizma koju je prezentovao prof. dr. Vlado Azinović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu;
– Sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, koju je prezentovao prof.dr. Mirza Smajić, redovni profesor i šef Odsjeka za sigurnost i mirovne studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te
– Vinska cesta Hercegovine, koju je prezentovao gospodin Darko Pehar, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo BiH u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Za učesnike konferencije organizovan je i obilazak pećine “Vjetrenica”.

U okviru manifestacije, dana 11.05.2024. godine, u Neumu su održane i sindikalne sportske igre u kojima su pored članova Sindikata SIPA učešće uzeli i sindikalci iz Sindikata Službe za poslove sa strancima. Takmičenja su protekla u fer i korektnom odnosu uz opuštenu atmosferu i mnogo zabave a okončana su proglašenjem pobjednika na zajedničkom druženju uz razgovor i razmjenu iskustava svih učesnika.


#BiH #Neum #SIPA #DKPT #SPS #GP #Sindikati