Članak

DAN SJEĆANJA

Zločin bez kazne: Još niko nije odgovarao za ubijenu djecu Goražda!

(Patria) - Prije tačno 32 godine, 14. maja 1992., u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece početkom agresije na ovaj grad, kada su u tadašnjoj ulici Sandžačkih brigade ispred zgrade ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16).



Nakon ovog datuma u opsadi dugoj 1.336 dana nastavljena su kontinuirana ubistva djece, a nakon tri decenije od užasnih događaja u Goraždu su, na inicijativu Amara Imamovića 14. maj proglasili Danom sjećanja na ubijenu djecu, a ovaj dan je i dan žalosti u cijelom kantonu.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je u Goraždu.

"Dan ubijene djece Goražda 14.05.2024.godine, ne smijemo zaboraviti male HEROJE. Na žalost još niko nije odgovarao za ubijenu djecu, pozivam odgovorne da se procesuiraju ratni zločinci", poručio je Osmanović.

U Goraždu je ubijeno 576 djece, ali nikada niko nije odgovarao za ove zločine, a optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBIH, u Goraždu ne ostavlja nadu da postoji pravda.

Između ostalog, optužnica tereti dva komandanta, Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića, za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče, te Sejdića dodatno za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u Višegradu, a Buljubašića za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča.

Upravo je na primjeru Goražda, kao što je to slučaj i u Dobrovoljačkoj i drugim primjerima progona pripadnika Armije RBiH i MUP-a, sporno djelovanje Tužilaštva u BiH, koje vrši fragmentaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake mijenjajući suštinu i karakter ratnih dejstava na ovom području.

#AmarImamović #DanSjećanja #Dobrovoljačka #Goražde #MirsadĆulov #OmerOsmanović #Pravda #RatniZločinci #SelviraSuljović #Tužilaštvo #BiH