Članak

VELIKA PODRŠKA

Sindikalisti iz regiona podržali prosvjetne radnike u Sarajevu: Zabrana protesta ograničavanje demokratije, bit će posljedica

(Patria) - Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja danas je održao press konferenciju na kojoj su im se pridružili brojni sindikalisti iz BiH i regiona, ali i Turske kako bi im dali podršku nakon što je MUP KS odnosno Uprava policije MUP KS po želji vlasti zabranila održavanje protesta prosvjetnih radnika „Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja“.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro kazao je da će Sindikat nastaviti djelovati u interesu preko 4000 radnika u KS. On je podsjetio da je protestni skup policiji najavljen još 26.04.2024. godine, dakle 18 dana prije održavanja skupa.

„14 dana od najave, policija je donijela rješenje kojim se protesti zabranjuju. Naš sindikat do sada je održao brojne proteste na kojima nikada nije zabilježen nijedan incident i nejasno je zbog čega je doneseno ovakvo, prije svega, nedemokratsko rješenje. Mi smo, kao osobe koje poštuju ovu državu i njene zakone, ispoštovali rješenje policije i nastavljamo svoju borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njegovih učitelja i kakvo naša djeca zaslužuju. To je naša zadaća i od nje nikada nećemo odustati. Ono što nas kao građane zabrinjava je to da li se Vlada Kantona Sarajevo samo deklarativno zalaže za demokratiju i da li postajemo društvo u kojem se zabranjuje javno iskazivanje neslaganja ili nezadovoljstva?! Ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvo koje teži evropskim integracijama i imat će dugoročan negativan odjek ne samo u našoj zemlji već i u regionu, odakle su brojne kolege danas došle da našim zahtjevima daju podršku“, kazao je Sivro.

Raniji protesti trebali su biti održani 12. februara kada je Sindikat dobio obećanje i čvrsto opredjeljenje da će se voditi socijalni dijalog sa Sindikatom i da će se poboljšati prava radnika u obrazovanju.

„Mi smo nakon toga pisali i tražili dijalog i dogovor. Pogazili su svoje obećanje i na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje 5. marta, na telefonskoj sjednici, usvojili su Pedagoške standarde uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu da određene stavke iz tada važećih Standarda trebaju ostati nepromijenjene, a istovremeno ne uvažavajući prijedloge i sugestije na predloženi tekst Standarda. Skandalozno je ukidanje odredbe iz važećih Standarda i normativa prema kojoj je jasno pisalo da nastavni čas traje 45 minuta a u 40-časovnoj radnoj sedmici se računao kao 60 minuta. To niko i nikada nije radio. To je tekovina u obrazovanju i to je stečeno pravo prije nego je osnovan naš Sindikat. To je pitanje dostojanstva i priznanja našoj profesiji. Evidentno je da se u obrazovanju povećava obim administrativnog posla te da učitelji postaju pisari. Izdvojit ćemo samo neke od stavki koje su ukinuli u Pedagoškim standardima: 1. 1 do 3 sata u okviru radne sedmice za pregled pismenih zadataka i programom predviđenih kontrolnih i grafičkih radova 2. Plaćanje saradnje sa roditeljima, rada na pedagoškoj dokumentaciji kao izdvojenih i jasno normiranih stavki u okviru radne sedmice 3. Potpuno su ukinuli plaćanje realizacije tri i više programa predmetne nastave i priprema za izvođenje terenske nastave u okviru radne sedmice 4. Potpuno su ukinuli umanjenje norme razrednicima za 1 nastavni čas umjesto da su umanjenje povećali na 3 ili 4 nastavna časa“, kazao je Sivro.

Početkom januara 2.411 radnika u osnovnim školama svojim potpisom izjasnilo se da dijelovi 5.3. i 5.4. iz Pedagoških standarda i normativa ne brišu i da se zadrže sva stečena prava koja nastavnici imaju u važećim Standardima, a koja su stečena tokom 2018. godine.

„Na hiljade primjedbi radnika u januaru su bacili u kantu za smeće. Išli su do te mjere da su socijalne radnike koji su zaposleni prije godinu i po dana sada napravili tehnološkim viškom, sekretarima škola i mnogim drugim radnicima a posebno tehničkom osoblju su povećali obim poslova. Mi mjesecima govorimo o njihovim nezakonitostima, šteti koju nanose svima, katastrofalnim promjenama koje su donijeli, a oni izbjegavaju socijalni dijalog ne uvažavajući mišljenje oko 5000 radnika. Pokušavaju da nas u javnosti ocrne i pričaju o našim platama. Vrše svakodnevne pritiske na nas, nezakonitno nam umanjuju plate, prijete nam i jednostavno rečeno – uništavaju i nas i generacije koje dolaze“, kazao je Sivro.

Na današnjoj press konferenciji obratili su se i sindikalisti iz regiona koji su željeli prisustvovati protestu, ali su sada došli da daju podršku jer su protesti zabranjeni.

Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika Crne Gore kazao je da prosvjetni radnici na ulici pokazuju da nešto nije uredu u obrazovnom sistemu.

„Prosvjetni radnici su krem jednog društva i kada pokušavate da ugušite prosvjetne radnike ja to doživljavam kao represiju. Vlada i Ministarstvo moraju sarađivati sa Sindikatom. Osjećam određeno razočarenje zbog ograničavanja demokratije i slobode mišljenja. Nikako da shvate naši vlastodršci da samo zadovoljan i motivisan prosvjetni radnik može da doprinese razvoju ove države. Nezadovoljan i opterećen prosvjetni radnik ne može da se posveti učionici i proizvodi prosječne građane. Represija nad prosvjetnim radnicima nikad nikome nije donijela ništa dobro“, kazao je Božović.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke BiH Edina Čomić pitala je da li su prosvjetni radnici prijetnja djeci onih koji su zabranili održavanje skupa.

„Ja ne pamtim da je negdje zabranjen neki protest, a pogotovo ne prosvjetnih radnika. Mi smo za vlast samo potrošači i to pokazuju svojim gestama, da usvajaju pedagoške standarde, a da nas ništa ne pitaju. Smatraju da neko drugi bolje zna napraviti akt od nas koji se tiče našeg statusa. Mi u ovom cijelom regionu se borimo za bolje obrazovanje i pravednije društvo. Došli smo kao podrška i stojimo iza kolega iz Kantona Sarajevo. Ono što se njima danas dešava svima će nam se desiti. Moramo dići glas protiv nepravde koja im se desila“, kazala je Čomić.

U ime Sindikata hrvatskih učitelja obratila se Sandra Kimovec.

„Zgroženi smo činjenicom da je MUP zabranio protest. Prosvjed prosvjetnih radnika nije prosvjed huligana i nije remećenje javnog reda i mira. Ti ljudi su danas djeci trebali pokazati šta je demokratija. Upravo ova zabrana je poruka djeci šutite, trpite i ne talasajte. Pravo na okupljanje je zajamčeno svim konvencijama. I pitam se kako će ESLJP posmatrati ovu zabranu i mnoge međunarodne organizacije bit će upoznate sa ovom sramotnom zabranom. Ostanite ustrajni u svojim zahtjevima“, poručila je Kimovec.

Ispred Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije Nezavisnost obratio se David Mandić.

„Po meni je ključno pitanje ima li socijalnog dijaloga. Kakav je to socijalni monolog da jedna strana govori, a druga je ne čuje. Prosvjetni radnici moraju da se izbore za svoja prava. Ivo Andrić je kazao da dođu vremena kada budala progovori, a pametan zašuti. Zadatak nas učitelja i profesora je da tražimo izlaz iz tamnog vilajeta. Osjećamo ovdje danas jedinstvo. Mi znamo koliko nas ima i znamo svoju snagu. Izražavam punu solidarnost, glas prosvjete će se čuti mnogo dalje. Hrabro do kraja do ispunjenja svih zahtjeva“, kazao je Mandić.

Stojko Ramov, dopredsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Sjeverne Makedonije kazao je da su došli da izraze bezrezervnu podršku Sindikatu.

„Socijalni dijalog mora da se poštuje i da postoji partnerski odnos. Samo tako možemo da imamo obrazovanje po mjeri učenika i nastavnika“, kazao je Ramov.

U ime Konfederacije sindikata MEMUR SEN iz Turske obratio se Ahmet Gok, zamjenik predsjednika.

„Volimo BiH veoma mnogo i želimo da sve bude dobro. Najvažniji sektor u zemlji je obrazovanje, jer se budućnost jedne zemlje gradi na obrazovanju. Najvažniji partner u obrazovanju su učitelji. Ako nema učitelja neće biti ni obrazovanja. U svim odlukama u vezi s obrazovanjem, prosvjetni radnici moraju biti uključeni. Vlasti moraju voditi socijalni dijalog sa sindikatima. Zahtjevi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – KO Sarajevo su opravdani i odgovarajući i smatram da ovi zahtjevi trebaju biti ispunjeni. Živjeli učitelji, živjela prosvjetni radnici, živjela naša solidarnost, živjela BiH“, kazao je Gok.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i granski predsjednik Selvedin Šatorović u svom obraćanju kazao je da problem koji je napravila ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović je ujedinio sve prosvjetne radnike od Istoka do Zapada.

„Sve ovo što prolaze kolege iz Sarajeva, pokazuje da Pedagoški standardi su napravljeni da izazovu ogromnu štetu i pozivam roditelje da dignu glas protiv takvog dokumenta. Naša djeca nisu pokusni kunići da ispravljamo na njima stvari koje su se pokazale lošim ili katastrofalnim. Odavde šaljemo još jedan zahtjev prema Vladi KS, premijeru Nihadu Uku da što prije sjednemo za pregovarački sto i da vidimo koje upravu, a ja sam siguran da ovhih 4000 iz KS, 14.000 iz FBiH i nekoliko miliona iz regiona da smo mi u pravu. Zahtjevi KO su ujedno i zahtjevi Saveza samostalnih sindikata“, kazao je Šatorović.

On je pročitao te zahtjeve koji su podržani gromoglasnim aplauzom:

1. Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika
2. Smjena ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika
3. Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare
4. Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno sa potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Šatorović je kazao da očekuju i reakciju centrale iz Brisela.

„Ukoliko ne dođe do ispunjenja ovih zahtjeva, početkom školske godine ćemo imati štrajk upozorenja u cijeloj FBiH. Djeca će znati da postoji neka ministrica koja niti uvažava niti cijeni prosvjetne radnike“, kazao je Šatorović.

Sivro je kazao da su dobili obrazloženje od MUP KS da bi održavanje protesta ugrozilo sigurnost u KS.

„Čekali su od 26. aprila do 10. maja da nam zabrane skup. To je bio šok za sve ove ljude i one koji su trebali doći. Ovo će imati dalekosežne posljedice“, kazao je Sivro.

#Podrska #prosvjetniradnici #protesti #Sindikat #BiH