Članak

VELIKA INFLACIJA

Argentina će dobiti sljedeću ratu kredita, MMF hvali Mileijevu politiku štednje

(Patria) - Međunarodni monetarni fond, najveći argentinski kreditor, složio se u ponedjeljak da pusti sljedeću tranšu zajmova dospjelih u okviru programa spašavanja, podržavši vladine mjere štednje koje su toliko ozbiljne da čak premašuju uslove zajma od 43 milijarde dolara, javio je AP.

Sporazum s MMF-om uslijedio je nakon završetka njegove revizije argentinske evidencije usklađenosti i potvrđuje da će sljedeća uplata od 792 miliona dolara postati dostupna vladi u junu, uvjeravajući tržišta i jačajući povjerenje među bankarima u pogledu perspektiva Argentine dok prolazi kroz svoju najgoru ekonomsku krizu u dvije decenije.

Odluka tehničkog osoblja fonda još uvijek zahtijeva konačno odobrenje izvršnog odbora MMF-a, što bi moglo potrajati sedmicama.

Godišnja stopa inflacije u Argentini dostigla je 287 posto u martu, među najvišima u svijetu, produbljujući siromaštvo i podstaknuvši štrajkove i proteste. Ali MMF je pohvalio libertarijansku vladu predsjednika Javiera Mileija za niz ekonomskih uspjeha - prvi kvartalni fiskalni suficit Argentine u 16 godina, pad mjesečne inflacije i porast cijena državnih obveznica.

Kako bi preuredio ekonomiju, Milei je smanjio plate u javnom sektoru, eliminisao hiljade državnih poslova, zamrznuo projekte javnih radova i smanjio subvencije. Devalvirao je valutu pezos za više od 50%, pomažući joj da se stabilizuje, ali uzrokujući skok cijena osnovnih dobara. Iako brutalna za siromašnu i srednju klasu, reforma prilagođena tržištu je „rezultovala napretkom bržim od očekivanog u obnavljanju makroekonomske stabilnosti i vraćanju programa na pravi put“, rekao je MMF, zahvalivši argentinskim vlastima na „odlučnoj implementaciji njihovog stabilizacijskog plana.“

Pohvala označava dramatičan preokret u proteklih šest decenija tokom kojih su argentinski političari pokazali malo interesa za sprovođenje reformi predviđenih kao dio sporazuma o zaduživanju. Prethodne ljevičarske vlade bile su daleko ispod ciljeva MMF-a i oslanjale su se na štampanje novca centralne banke za finansiranje potrošnje trezora, gurnuvši program zemlje MMF-a - pokrenut 2018. i refinansiran 2022. godine do tačke preloma.

Međunarodni zajmodavac i dalje je duboko nepopularan u Argentini, gdje ga javnost krivi za ekonomsku imploziju i neplaćanje duga krajem 2001. godine. MMF je kasnije priznao da je napravio greške koje su doprinijele kolapsu.

#Svijet #Argentina #MMF #JavierMilei #inflacija