Članak

SASTANAK U SARAJEVU

Nikšić: Ne želimo preći crvenu liniju; Konaković: Neproduktivan sastanak; Čović: Legitimno predstavljanje i konstitutivnost

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras medijima, obraćajući se nakon sastanka vladajuće koalicije na nivou BiH, kako je spreman na kompromis, ali da postoji crvena linija preko koje neće preći.

Nikšić, Konaković i Čović (Foto: Patria)

(Patria) - Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras medijima, obraćajući se nakon sastanka vladajuće koalicije na nivou BiH, kako je spreman na kompromis, ali da postoji crvena linija preko koje neće preći.

Nikšić: Sastanak nije završen

Na sastanku Trojke, HDZ-a BiH i SNSD-a, istakao je Nikšić, otvoren je niz tema.

- Propuštamo određene vozove, pa onda zakasnimo sa stvarima koje smo mogli riješiti. Preko crvene linije nismo spremni ni sada preći - rekao je Nikšić.

Svako od nas, dodao je čelnik SDP-a BiH, ima određene principe koje ne želi popuštati, ocijenivši velikom stvari da je BiH otvorila pregovore.

- Kao što smo uvijek spremni za kompromis i kako da dođemo da ostvarimo interes svih građana u BiH, spremni smo povući da ne postoji cijena zbog koje ćemo preći crvenu liniju i ugroziti interese građana - kazao je Nikšić.

Svjestan je da partneri Trojke iz manjeg bh. entiteta imaju drugačije viđenje. Na to su, kaže, navikli, te dodaje da nikada nisu pokušavali reći da na određene stvari gledaju isto.


Nermin Nikšić (Foto: Patria)

- Kompromis ne znači da prihvatamo nametanje narativa i odnosa, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se - ističe Nikšić.

I on je, kao i lider SNSD-a Milorad Dodik - obraćajući se medijima prije njega, poručio kako smatra da sastanak nije završen.

- Nemam neku dobru vijest, smatramo da sastanak nije završen, dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći i riješiti stvari koje su na stolu.

Mislim da govorim u ime Trojke - nismo spremni da pređemo crvenu liniju protiv interesa BiH.

Crvena linija je jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH - zaključio je Nikšić.

Konaković: Na momente mučan sastanak

Sličnog mišljenja kao i Dodik i Nikšić, bio je i čelnik Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković, ocijenivši večerašnji sastanak neproduktivnim i na momente mučnim.

Kazao je kako je lider SNSD-a inicirao priču oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, te poručio da ga ne zanima šta on o tome misli.

Lider NIP-a kaže da mu je žao što učesnici sastanka nisu postigli dogovor oko "normalnih" stvari, mada mu nije jasno zašto političari iz manjeg bh. entiteta državni budžet vežu za neka druga politička pitanja.


Elmedin Konaković (Foto: Patria)

Također je ocijenio važnim da budžet institucija BiH bude usvojen do juna, te dodao da je protivnik blokada, jer one nikome ne donose ništa dobro.

- Pitanje stranih sudija je za nas elementarno, zaštita Ustavnog suda i OHR-a je nešto od čega nismo odustali - dodao je čelnik NIP-a.

Čović opet o legitimnom predstavljanju

Za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića pohvalno je što su se koalicioni partneri uopšte i sastali.

- Moramo pokušati pregovarački proces stvarno otvoriti sa EU. Budžet moramo imati kako bismo dobili sredstva EU, a i bez toga je neophodno tu obavezu završiti.

Nije bilo razloga da na Vijeću ministara ne bude Izborni i Zakon o sudu. Dom naroda BiH ne funkcioniše, on mora profukcionisati. Ne možemo biti talac odluke SDA - govori Čović.


Dragan Čović (Foto: Patria)

Potcrtava kako će uskoro biti izabran sudija državnog Ustavnog suda iz FBiH.

- Očekujem da ćemo imati novi sastanak u narednih sedam do deset dana. Moramo biti mudriji.

Koje su naše crvene linije? Legitimno predstavljanje, konstitutivnost naroda - rekao je Čović, dodavši da Bosna i Hercegovina nema jasnu strategiju vanjske politike.

#DraganČović #hdz #NerminNikšić #SNSD #trojka #BiH