Članak

PREPOZNAJTE SIMPTOME

Epidemija morbila: Raste broj zaraženih u Sarajevu, najviše oboljelih u dobi od 1 do 9 godina

(Patria) - Od 22.01.2024. godine kada je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio prve tri prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila (krzmak, ospice), pa zaključno sa 13. majem zaprimljeno je 2.615 prijava bolesti u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima koje je objavio Zavod za javno zdravstvo KS najveći broj slučajeva zaraze morbilima je u sedmici od 6. do 12. maja u kojoj je prijavljeno 416 slučajeva. Na početku ove sedmice zaključno sa 13. majem prijavljen je još 101 slučaj.

Od početka epidemije najviše slučajeva zaraze bilo je u dobi od 1 do 4 godine 958, od 5 do 9 - 756 slučajeva, od 10 do 14 - 354 slučaja, te od 30 do 65 - 220 slučajeva.

Iz Zavoda su saopćili da nema smrtnih slučajeva u prvih pet mjeseci epidemije. Osim epidemije morbila u KS je prisutna i epidemija hripavca. U KS je za nepuna četiri mjeseca vakcinisano 6.354 djece.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u FBiH, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH najveći broj zabilježenih slučajeva zaraze je u Kantonu Sarajevo, a zatim slijede Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton sa znatno manje slučajeva. Zaraza nije zabilježena u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U Republici srpskoj prijavljena su 93 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini - 65, te u Banjaluci - 16, podaci su Instituta za javno zdravstvo Rs.

U Ugljeviku su prijavljena tri slučaja, u Istočnom Sarajevu i Palama po dva, a u Laktašima, Prnjavoru, Kotor Varošu, Istočnoj Ilidži, Mrkonjić Gradu i Prnjavoru po jedan. Najveći broj oboljelih je dobi od jedne do četiri godine, čak 40 mališana.

Među oboljelima su tri bebe mlađe od godinu dana, ali i 25 djece od pet do devet godina, te 11 lica starijih od 30 godina. Na području Bijeljine epidemija morbila proglašena je početkom februara, dok je Dom zdravlja Banjaluka prijavio epidemiju 8. marta.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME

Simptomi morbila obično počinju 10-14 dana nakon izlaganja virusu. Izraženi osip je najvidljiviji simptom. Rani simptomi obično traju 4-7 dana. Oni uključuju: curenje nosa, kašalj, crvene i suzne oči, male bijele mrlje na sluznici obraza (Koplikove pjege).

Osip počinje oko 7-18 dana nakon izlaganja, obično najprije na licu i gornjem dijelu vrata. Širi se po tijelu tokom otprilike 3 dana, do ruku i stopala. Obično traje 5-6 dana prije nego izblijedi.

Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti u svijetu, a prenose se kontaktom sa zaraženim sekretom iz nosa ili grla (kašljanjem ili kihanjem) ili udisanjem zraka u blizini oboljelog. Virus ostaje aktivan i zarazan u zraku ili na zaraženim površinama do dva sata. Jedna zaražena osoba može zaraziti devet od 10 svojih necijepljenih bliskih kontakata. Može ga prenijeti zaražena osoba od četiri dana prije pojave osipa do četiri dana nakon izbijanja osipa.

Liječenje

Ne postoji specifičan tretman za morbile. Njega se treba usredotočiti na ublažavanje simptoma i sprječavanje komplikacija. Piti dovoljno tečnosti i tretman dehidratacije mogu nadomjestiti tekućinu izgubljenu zbog proljeva ili povraćanja. Važna je i zdrava prehrana. Liječnici mogu propisati antibiotike za liječenje upale pluća i infekcija uha i oka, i vitamin A.

Prevencija

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo (cjepivo protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.


#djeca #epidemija #morbili #odrasli #Sarajevo #simptomi #BiH