Članak

CSS

Vijeće ministara totalno ignoriše Predsjedništvo BiH!

Umjesto realizacije obaveza Predsjedništva BiH na izradi novog strateškog dokumenta, VM BiH predlaže odluku koja je potpuno bespredmetna

(Patria) - Na dnevnom redu 48. sjednice Vijeća ministara BiH (VM BiH), zakazane 13. maja 2024. godine, nalazi se i tačka naziva Prijedlog odluke o osnivanju interresorne radne grupe za praćenje implementacije dokumenta 'Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine'.

Uprkos kašnjenju dužem od godinu dana, što možda i ne bi bilo problematično imajući u vidu ekspeditivnost ovog saziva VM-a BiH, frapantno je da se u ovom trenutku osniva tijelo koje će pratiti implementaciju dokumenta usvojenog 2006. godine.

Umjesto realizacije obaveza Predsjedništva BiH na izradi novog strateškog dokumenta, VM BiH predlaže odluku koja je potpuno bespredmetna i u suprotnosti sa zahtjevima njima nadređenog organa.

"Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je na sjednici 21. februara 2024. godine zadužilo VM BiH da u roku od šest mjeseci pripremi i dostavi im na usvajanje novu sigurnosnu politiku BiH, uz obrazloženje da postojeća nije značajnije dopunjavana i ažurirana od njenog usvajanja.

Osim nepoduzimanja aktivnosti na ispunjavanju ove obaveze, VM BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), ignoriše i propisanu normu vezanu za pripremu i izradu prijedloga dokumenta Strategije vanjske politike BiH, koja je istekla još u martu 2023. godine. Konstantne tenzije i nefunkcionalna saradnja Predsjedništva BiH i MVP-a, kojima svjedočimo gotovo svakodnevno, značajnim dijelom uzrokovane su i neusvajanjem Zakona o vanjskim poslovima BiH", saopšteno je iz CSS.

Očigledno je da VM BiH nije adekvatno iskomuniciralo tekst sa stranačkim kolegama i zastupnicima u parlamentu koji su ga oborili u prvom čitanju.

"VM BiH još uvijek nije odobrilo niti je MVP uspjelo ispregovarati s koalicionim partnerima usvajanje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MVP-a. Stoga je veoma upitno kako će s postojećom sistematizacijom MVP sprovesti odluku Predsjedništva BiH o imenovanju novih ambasadora. Naime,
Predsjedništvo BiH je na sjednici 3. marta 2024. godine imenovalo 2 ambasadora na mjesta koja nisu u okviru trenutno postojećih 56 predstavništava diplomatsko-konzularne mreže MVP-a.

Stoga, biće zanimljivo vidjeti kako će se regulisati radno-pravni status tih osoba po dobijanju agremana od zemalja prijema, u skladu s postojećom sistematizacijom i odlukom Predsjedništva BiH.

Deplasirano je možda i spominjati odnos Predsjedništva BiH i VM BiH u odnosu na slavodobitna rješenja koja su predstavljena od pojedinih članova Predsjedništva BiH u pogledu upućivanja u proceduru Prijedloga zakona o državnoj imovini ili zakona o gasu krajem prošle godine.

Građani i zainteresirani akteri su u najmanju ruku zbunjeni ovakvim odnosom političkih aktera koji trebaju predstavljati i raditi u najboljem interesu svih nas. Nedostatak jasne vizije i suprotni stavovi po pitanjima strategija i zajedničkog pravca djelovanja na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu je svakako nešto što zabrinjava javnost u odnosu na potrebu predvidljive i prosperitetnije budućnosti", saopćeno je iz Centra za sigurnosne studije.

#DiplomatskoKonzularnaMreža #DržavnaImovina #InterresornaRadnaGrupa #StrateškiDokument #ZakonOVanjskimPoslovima #BiH