Članak

KRITIKE

Američki izvještaj kritikuje Izrael, ali ne blokira isporuku oružja

(Patria) - Dugo očekivani izvještaj State Departmenta u petak kritikovao je izraelsku upotrebu američkog oružja u Gazi, ali nije pronađeno dovoljno dokaza o kršenju zakona da bi se blokirale isporuke.

U izvještaju se navodi da je „razumno procijeniti“ da je Izrael koristio oružje na načine koji nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali da SAD nisu mogle doći do „uvjerljivih nalaza“, javio je AFP.

Izvještaj je nekoliko dana bio zadržan na debati unutar State Departmenta i konačno je objavljen nakon što je predsjednik Joe Biden javno zaprijetio da će zadržati određene bombe i artiljerijske granate za Izrael ako se nastavi s napadom na grad Rafah. Izvještaj ne utiče na tu odluku, a Bijela kuća je u petak ponovila da je zabrinuta zbog izraelske vojne akcije oko Rafaha, gdje se sklonilo oko 1,4 miliona Palestinaca.

Biden je, odgovarajući na kritičare unutar svoje Demokratske stranke zabrinute zbog stradanja civila u ratu u Gazi, u februaru izdao memorandum poznat kao NSM-20 kojim se od zemalja koje primaju američku vojnu pomoć traži da daju „vjerodostojne i pouzdane“ garancije da se pridržavaju zakona o ljudskim pravima.

Izrael je dao uvjeravanja Sjedinjenim Državama i „identifikovao niz procesa za osiguranje
usklađenosti koji su ugrađeni na svim nivoima njihove vojske donošenje odluka“, navodi se u javnoj verziji izvještaja, koji je dostavljen Kongresu.

„Priroda sukoba u Gazi otežava procjenu ili donošenje konačnih nalaza o pojedinačnim
incidentima“, navodi se.

„Ipak, s obzirom na značajno oslanjanje Izraela na odbrambene artikle proizvedene u SAD-u, razumno je procijeniti da su odbrambene članke obuhvaćene NSM-20 koristile izraelske sigurnosne snage od 7. oktobra u slučajevima koji nisu u skladu s njegovim
obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava ili s utvrđenim najboljim praksama za
ublažavanje civilne štete“, navodi se, pozivajući se na međunarodno humanitarno pravo.

U izvještaju se navodi da, iako izraelska vojska ima „znanje, iskustvo i alate“ da minimiziraju štetu, „rezultati na terenu, uključujući visok nivo civilnih žrtava, postavljaju suštinska pitanja o tome da li ih IDF efikasno koristi u svim slučajevima.“ Ali uprkos nekim „ozbiljnim zabrinutostima“, u izvještaju se navodi da su sve zemlje koje primaju američku vojnu pomoć dale uvjeravanja dovoljno vjerodostojna i pouzdana „da omoguće nastavak pružanja odbrambenih artikala obuhvaćenih NSM-20“.

Drugi primaoci američke vojne pomoći obuhvaćeni izvještajem su Kolumbija, Irak, Kenija,
Nigerija, Somalija i Ukrajina.

#Gaza #Izrael #oružje #SAD #Svijet