Članak

ANKARA

Sin šefa sudanske vojske poginuo u udesu u Turskoj

Umro je u bolnici, javila je u petak privatna novinska agencija DHA, prenosi AFP.

Ilustrativna fotografija

(Patria) - Sin komandanta sudanske vojske i de facto vođe Abdela Fattaha al-Burhana, koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, preminuo je u bolnici, javili su turski mediji u petak.

Mohammed Fattah al-Burhan Rahmane vozio se motociklom u glavnom gradu Turske, Ankari, u martu kada se sudario sa vozilom. Prebačen je u bolnicu gdje je primljen na intenzivnu njegu.

Umro je u bolnici, javila je u petak privatna novinska agencija DHA, prenosi AFP.

Sukob između sudanske vojske koju predvodi Abdel Fattah al-Burhan i paravojnih Snaga za brzu podršku njegovog bivšeg zamjenika Mohameda Hamdana Dagloa dijeli zemlju više od godinu dana.

Ubijene su desetine hiljada ljudi, a milioni su napustili svoje domove u, kako su Ujedinjene nacije nazvale „najvećoj krizi raseljavanja na svijetu“. To je izazvalo akutnu nestašicu hrane i humanitarnu krizu zbog koje je stanovništvo zemlje u opasnosti od gladovanja.

U novembru prošle godine, sin somalijskog predsjednika doživio je saobraćajnu nesreću u Turskoj. Mohammeda, sina somalijskog predsjednika Hassana Sheika Mohamuda, sud je proglasio krivim za smrt iz nehata kada se automobil kojim je upravljao sudario sa dostavljačem na motociklu u Istanbulu.

Junus Emre Gocer, otac dvoje djece, preminuo je u bolnici šest dana kasnije.

U januaru je turski sud kaznio Mohammeda sa manje od 1.000 dolara zbog slučajnog prevrtanja i ubistva vozača dostavljača, iako su tužioci tražili zatvorsku kaznu do šest godina.

Turska ima bliske odnose sa Somalijom posljednjih deset godina i vodeći je ekonomski partner nacije s Roga Afrike. Dvije zemlje također imaju bliske vojne veze.

#SaobraćajnaNesreća #Sudan #turska #Vojska #Svijet #Ankara