Članak

PAVLE RADIĆ ZA NAP

Gorka iskušenja pred Vučićem i srpskim nacionalistima

Vučićeva Srbija će, sva je prilika, poslije dva najavljena događaja, umjesto prihvatanja i podržavanja realnosti zbog svoje dobrobiti, opet sebi dati autogol, srozavajući se još više u glib vlastitih pogubnih zabluda.

Za NAP piše: Pavle Radić, novinar portala Autonomija.info

Aleksandra Vučića, odnosno nacionalistički dio Srbije koji je pod njegovom kontrolom (nažalost izrazito veliki dio), kojeg on modulira i čije vrijednosti nameće cijeloj Srbiji - a preko svojih i Porfirijevih ispostava i šire, u bh. entitetu Rs i Crnoj Gori - narednih dana čekaju gorka iskušenja.

Vrlo izgledno usvajanje Rezolucije u UN-u o genocidu u Srebrenici i jednako vrlo izgledan prijem Kosova u Savjet Evrope. Ova dva događaja - ako se ostvare, a sva je prilika da hoće - bit će šamar ne samo Vučiću i njegovoj vladajućoj kamarili, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci i Podgorici, nego će biti šamarčina svim srpskim nacionalistima koji žive u opsjenama samolaži, manipulacija i bolesne mitomanije ne pitajući za katastrofalnu cijenu i Srbije, i njenih susjeda.

Da je razuma i pameti, suočavanje sa realnošću - a najavljena dva događaja to jesu - poslužilo bi Srbiji za buđenje iz pogubne nacionalističke kome u kojoj reda poraz za porazom, u kojoj propada, demografski kopni i pada u beznađe.

Nažalost, otrježnjenje - a očekivana dva događaja mogu biti početni koraci - neće doći. Vladajuća kleronacionalistička kamarila ogrezla u svevlašću i kriminalu suviše je žilava i neće dozvoliti narušavanje svog ideološkog monolita, jer je kleronacionalizam temeljni stub njezine vlasti.

Budući da kontrolišu skoro sve medije informisanja koji danonoćno ispiraju mozak narodu, ako prođu dva navedena događaja (kako se izvjesno očekuje), to će i sluđeni narod pod uticajem propagande doživjeti kao šamarčinu Srbiji i Srbima od jelda Zapada koji ih mrzi.

Propaganda će pojačati proputinovske narative i sumanutu putinofiliju. Slično će biti propagiranje prijateljstva sa Kinom i drugim autokratskim državama i režimima.

Vučićeva Srbija će, sva je prilika, poslije dva najavljena događaja, umjesto prihvatanja i podržavanja realnosti zbog svoje dobrobiti, opet sebi dati autogol, srozavajući se još više u glib vlastitih pogubnih zabluda.

#Autonomija #CrnaGora #Genocid #pavleradić #Republikasrpska #Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #Srbija #Srebrenica #zapad #bih #izdvojeno