Članak

ZEMLJA U HAOSU

Premijer Haitija Ariel Henry podnio ostavku

Premijer Haitija Ariel Henry i službeno je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, objavio je jučer njegov ured.

(Patria) - Premijer Haitija Ariel Henry i službeno je podnio ostavku na dosadašnju dužnost, objavio je jučer njegov ured.

U međuvremenu će zemlju voditi prijelazno vijeće, nastojeći vratiti mir u zemlji usred pustoši koju je prouzrokovalo rašireno nasilje brojnih bandi.

Privremeno će dužnost premijera obnašati ministar finansija Patrick Boisvert, objavljeno je u nacionalnom službenom glasniku.

U pismu datiranom u srijedu, koje je na društvenim mrežama objavljeno u četvrtak, Henry je napisao da je njegova administracija "služila naciji u teškim vremenima".

Vlada Haitija u odlasku prije dvije sedmice formalizovala je tranzicijski proces, mjesec dana nakon što je Henry najavio ostavku dok se nalazio izvan zemlje, s obzirom na to da su grupe naoružanih bandi prijetile potpunim preuzimanjem glavnog grada.

Nasilje brojnih bandi, koje je godinama postajalo sve gore, eskaliralo je početkom ove godine.

Od januara do marta ove godine ubijeno je ili je ranjeno više od 2.500 ljudi, što je za 53 posto više u odnosu na posljednja tri mjeseca 2023., nedavni su podaci ureda UN na Haitiju.

#ArielHenry #DruštvenimMrežama #GlavnogGrada #Haitija #NacionalnomGlasniku #NaoružanihBanda #PatrickBoisvert #PosljednjaTriMjeseca #TranzicijskiProces #UredaUN #Svijet