Članak

ZASTUPNIK STRANKE ZA BiH

Šaljić: Zašto MUP Kantona Sarajevo ne procesuira negiranje genocida, tražit ću od Skupštine da ih obavežemo da to rade!

(Patria) - Zašto Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ne podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti protiv negiranja i negatora genocida, navodi se u pitanju koje je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS postavio Jasmin Šaljić, zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je bilo moje pitanje za sekretara MUP-a Kantona Sarajevo koji je umjesto ministra Katice prisustvovao jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Odgovor Sekretara bio je da će se izjasniti te odgovor dostavit u pisanoj formi. U zavisnosti od odgovora MUP-a KS, tačnije ako odgovore da nisu to dosada radili,
pokrenut ću zastupničku inicijativu i tražiti da se izjasni Skupština Kantona Sarajevo kojom se obavezuje MUP-a da podnosi krivične prijave protiv negatora i negiranja genocida što im je i posao i obaveza a ne da čekaju da to urade građani, razna udruženja i pojedinci", naveo je Šaljić.

Dodaje, Ministarstvo je javna je institucija i mnogo jaču pravnu snagu imaju prijave tužilaštvu koje oni podnesu za razliku od građana ili pojedinica koji često to urade anonimno i sa nedovoljnim znanjem o činjenicama koje moraju biti navedene u prijavi a kada su takve tužilaštvo ima izliku i odbacuje ih.

"U pitanju sam uporedio kako mogu podnositi prijave za izrečene prijetnje čak i putem društvenih mreža i veoma brzo pronaći i procesuirati takve osobe. Zašto onda ako već postoji taj odjel ne procesuiraju i ne podnose krivične prijave za negatore i negiranje genocida", pita se Šaljić.

#JasminŠaljić #KantonSarajevo #MUPKS #negiranjegenocida #StrankazaBosnuiHercegovinu #ZastupničkaInicijativa #BiH