Članak

PREDMET 'BLACK TIE 2'

U Sudu BiH i dalje traje ročište o određivanju pritvora, Tužilaštvo tvrdi da je kriminalna grupa htjela 'preuzeti državu'

U Sudu BiH i dalje traje ročište o određivanju pritvora uhapšenima u akciji "Black Tie 2".

Foto: FTV/Screenshot

(Patria) - U Sudu BiH i dalje traje ročište o određivanju pritvora uhapšenima u akciji "Black Tie 2".

Ostalo je izlaganje još pet odbrana, koje su poprilično opširne, pa se ni ne očekuje da ročište ubrzo bude završeno.

Podsjetimo, radi se o akciji provedenoj u nekoliko bh. gradova, uz međunarodnu podršku agencija FBI, DEA i Europol.

Pritvor je predložen za 18 osoba: Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopljaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smajila Šikala, Mustafu Semanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara.

Tužilac Tužilaštva BiH Sanjin Kulenović u svom obrazlaganju rekao je da je riječ o međunarodnoj akciji, te da je zatražen pritvor jer se sumnja da su počinjena određena krivična djela, piše N1.

Prema njegovim riječima, cilj kriminalne grupe bile su nelegalne radnje pranja ogromnih količina novca koje su dolazile od narkokartela Tito i Dino kojeg vodi Edin Gačanin.

Tužilac je istakao da su osumnjičeni koristili Sky aplikaciju za svoje dogovore, i to sve po nalogu Edina Gačanina. Dodao je da je Gačanin poslao 500.000 KM, a da je Adnan Smajlović taj novac raspoređivao osumnjičenima koji su ga onda na razne načine ubacivali u legalne tokove.

Obrazložio je da je Mustafa Selmanović osumnjičen za zloupotrebu položaja i primanje dara (sat marke "Rolex"). Odbrana tvrdi da je sat stekao prije nego je krenula istraga 2016. godine. A to će se, istakli su, i utvrditi u cijelom procesu.

V.d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić sumnjiči se za zloupotrebu položaja. U obrazloženju je navedeno da nije postupio po službenoj dužnosti.

Također, istaknuto je kako nije sankcionisao trojicu pripadnika FUP-a koji su privatno čuvali Edina Gačanina. Nije pokrenuo disciplinski postupak iako se zna o kome je riječ.

Gordana Memiju se sumnjiči da je bio u organizaciji za dolazak Edina Gačanina, i da mu je predat veliki iznos novca, iako je znao da je on došao ilegalnim tokovima.

U svom obrazlaganju tužilac je naveo i kako je riječ o velikom pranju novca i milionskom iznosu.

Prilikom pretresa pronađen je i veliki broj mobitela koji će biti predmet vještačenja, kao i kartice i skupocjena vozila. Kod Memije je pronađena i određena dokumentacija.

Navedeno je kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za svoju političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Zenice.

Tužilaštvo navodi da su članovi grupe nastojali ostvariti i politički utjecaj te da su planski radili na tome, i to sve u cilju "preuzimanja države".

Na kraju je Tužilaštvo navelo kako se ove mjere ne mogu ublažiti te da mora biti određen pritvor.

Odbrana je navela da ne postoje dokazi da je novac iz ilegalnih tokova te da Tužilaštvo BiH za to nema dokaze.

#BLACKTIE2 #Pritvor #SudBosneHercegovine #Tužilaštvo #BiH