Članak

ISPUNJAVANJE OBAVEZA

Prvi sastanak EU i BiH na visokom nivou od početka pregovora o pristupanju

Krišto se ponovo zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktuelne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU.

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zajedno s brojnom bh. delegacijom, učestvovala je danas na prvom sastanku delegacija BiH i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

U ime EU sastanku je prisustvovao I generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Krišto se ponovo zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktuelne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU.

- Ta podrška i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva - rekla je Krišto.

Iskazala je zadovoljstvo što je u izuzetno kratkom roku uspješno organizovana ad hoc stručna, operativna i kvalitetna bh. delegacija.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine EU, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

- Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključeni nadležni nivou vlasti - kazala je Krišto.

Dodala je da današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za saradnju i napredak u procesu pristupanja EU.

Naglasila je kako proces integracija u EU podrazumijeva aktivno učešće političkih predstavnika u institucijama BIH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše zemlje.

Krišto je najavila da će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te da Evropska komisija očekuje brzu evaluaciju Programa integrisanja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

- Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije - poručila je Krišto i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obaveza.

#Evropskaunija #BorjanaKrišto #VijećeMinistara #Sastanak #politika #BiH