Članak

DAN PRED RASPUŠTANJE

Evropski parlament odobrio Plan rasta za Zapadni Balkan

Za ovaj paket glasalo je 517 evropskih poslanika, 56 njih je bilo protiv, a 30 suzdržanih.

(Patria) - Evropski parlament izglasao je Plan rasta za Zapadni Balkan, do sada najambiciozniji finansijski paket EU za region.

Za je glasalo 517 evropskih poslanika, 56 njih je bilo protiv, a 30 suzdržanih, piše RSE.

Glasanje je održano samo dan prije raspuštanja Evropskog parlamenta jer institucije ulaze u izborni period - izbore za novi saziv parlamenta i čelnike institucija EU koji će biti održani između 6. i 9. juna u svim državama članicama EU.

Prema tekstu usaglašenom između Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta, države regiona trebat će da ispune niz ne tako lakih kriterijuma kako bi iskoristile paket finansijske pomoći.

Među njima su i osnovni kriterijumi koji podjednako važe za sve zemlje članice. Oni se odnose na vladavinu prava, poštovanje principa demokratije, institucionalne reforme i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrijebljena.

Pored kriterijuma koji se odnose na reforme i vladavinu prava, postoje i oni političke prirode. Za Kosovo i Srbiju postoji "još jedan uslov" koji se odnosi na napredovanje u procesu normalizacije odnosa.

EU namjerava da Planom rasta za Zapadni Balkan udvostruči ekonomiju zemalja regiona u narednih deset godina. Ovaj plan u novembru 2023. predložila je Evropska komisija.

Riječ je o fondu od šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde u formi bespovratne pomoći, a preostale četiri u obliku kredita s veoma povoljnim ratama.

Cilj EU je da ovim planom podstakne ekonomski rast u šest zemalja regiona, istovremeno da pomogne reformskom procesu i na taj način pomogne ovim zemljama da se što prije pripreme za ulazak u EU.

Prema prijedlogu, procedura isplate finansijskih sredstava bit će pojednostavljena, međutim, kriterijumi za dobijanje ovih sredstava su pooštreni.

#EvropskiParlament #Pomoć #Region #ZapadniBalkan