Članak

HITNO POTREBAN ZAKON

Murphy upozorava i Vladu FBiH i političare: Maknite se s puta projektu Južna plinska interkonekcija

(Patria) - U Neumu se danas održava Energetski samit 2024. pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatornih energetskih tijela, uz podršku međunarodnih institucija, na kojem se raspravlja o reformi energetskog sektora BiH.

Među učesnicima koji su se obratili skupu bio je i američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji je pozvao na jačanje energetske sigurnosti zemlje, a osvrnuo se i na projekat izgradnje Južne plinske interkonekcije.

“Ove godine sa samita šaljem hitnu poruku, ističe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, koji su energetski sektor BiH ostavile u užasnom stanju, slabe i nefunkcionalne“, poručio je Murphy na početku obraćanja.

Naglasio je potrebu jačanja energetske sigurnosti zemlje, uz naglasak da je to potrebno učiniti odmah.

“Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost o ruskom gasu, stara infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od hitnih izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje u narednim decenijama i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njen energetski sektor u narednim decenijama“, kazao je Murphy.

Ukazao je i na potrebu diverzifikacije izvora snadbijevanja prirodnim gasom kako bi se izbjegle najštetnije posljedice onog što je nazvao “ruska energetska prisila nad Europom”.

Pozvao je Vladu FBiH da donese Zakon o Južnoj interkonekciji i aplicira za finansiranje ovog projekta, prije nego prilika za izgradnju nove gasne infrastrukture bude “zauvijek izgubljena”, a političare pozvao da ne blokiraju ovaj projekt.

“Političari vođeni vlastitim interesima moraju se maknuti s puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus, i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog gasa, otvoriti nova dobro plaćena radna mjesta i omogućiti privrednu revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije“, naglasio je ambasador.

Ukazao je i na potrebu energetskih reformi na državnom nivou zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima.

“Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetne privrede i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ukoliko se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju vlasti koje građane stavlja na prvo mjesto“, kazao je ambasador i zaključio:

“Sat otkucava i sada je vrijeme za djelovanje“.

#BiH #energetskisamit #JužnaInterkonekcija #MichaelMurphy #politika