Članak

TUŽILAŠTVO BiH

Akcija 'Piramida': Pokušali prokrijumčariti više od 600 osoba

(Patria) - Postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH, provodi aktivnosti sa policijskim službenicima Granične policije BiH na terenu a u okviru operativne akcije u borbi protiv međunarodnih organizovanih ilegalnih migracija.

Meta akcije kodnog naziva “ Piramida” je više osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje ili pokušali prokrijumčariti više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnih osoba, a sve radi sticanja lične materijalne koristi u velikim iznosima.

Aktivnosti se provode na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189.a KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelom-Krijumčarenje osoba iz člana 189. istog Zakona.

U istrazi i radu na predmetu ostvarena je značajna saradnja sa MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružaju Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima BiH.

Postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

#CrnaHronika #EUROPOL #IstragaKrivičnogDjela #KrijumčarenjeOsoba #MeđunarodneMigracije #NeometanIstraga #OperativnaAkcija #OrganizovanaGrupa #PodručjeUnskoSanskog #SaradnjaMUPa