Članak

SUD BiH

Tužilac traži pritvor za 18 i mjere zabrane za pet uhapšenih u akciji 'Black tie 2'

(Patria) - Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za 18 osumnjičenih osoba, kao i mjera zabrane za 5 osumnjičenih osoba.

Navedene mjere su najvećim dijelom predložene, kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike i omogućio nesmetan rad tužiteljstvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inozemstva.

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane, upućen je Sudu BiH i očekuje se zakazivanje ročišta u Sudu BiH, na kojem će tužitelj detaljno obrazložiti i u sudu prezentirati pritvorske razloge, kao i argumente za određivanje pritvora i mjera zabrane.

U opsežnoj akciji koja je provedena na području Sarajeva, Mostara i Zenice uhapšene su 23 osobe koje se sumnjiče za organizovani kriminal i povezanost sa kartelom Tita Gačanina. Slobode su lišeni v.d direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, više sadašnjih i bivših pripadnika FUP-a, biznismen Gordan Memija...

Podršku ovoj akciji dali su FBI, DEA i EUROPOL.

#ročište #Sud #Tužilaštvo #BiH