Članak

SAOPŠTENJE MVP-a

Francuska zabrinuta zbog zakona NSRs: Napad na ustavni poredak i jedinstvo BiH

Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti Rs da okončaju ove inicijative.

(Patria) - Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Rs usvojila 19. aprila, a posebno Nacrta izbornog zakona Rs, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo BiH, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su s evropskim putem zemlje.

"Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti Rs da okončaju ove inicijative.


Screenshot saopštenja francuskog MVP-a

Francuska poziva entitet Rs da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti s očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini.

Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana", navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

#DejtonskiMirovniSporazum #Francuska #MVP #nsrs #politika #saopštenje #BiH