Članak

KASNO SINOĆ

Rakete ispaljene iz sjevernog Iraka pogodile bazu koalicije koju predvode SAD u Siriji

Kasno sinoć ispaljene su rakete iz sjevernog Iraka na vojnu bazu u Siriji u kojoj se nalazi koalicija koju predvode SAD, prema iračkim snagama sigurnosti.

(Patria) - Kasno sinoć ispaljene su rakete iz sjevernog Iraka na vojnu bazu u Siriji u kojoj se nalazi koalicija koju predvode SAD, prema iračkim snagama sigurnosti.

Kao odgovor, iračke snage pokrenule su veliku operaciju potrage u sjevernoj provinciji Niniveh i pronašle vozilo korišteno u napadu, navodi se u saopštenju.

To je prvi veliki napad na koalicione snage u nekoliko sedmica, javlja AFP.

Napad dolazi nekoliko dana nakon što je Izrael navodno odgovorio na iranski napad napadom na Islamsku republiku, usred tenzija zbog rata u Gazi.

U saopštenju iračkih snaga sigurnosti optužuju se „odmetnički elementi da su raketama gađali bazu međunarodne koalicije u srcu sirijske teritorije“, oko 21.50. Snage sigurnosti su spalile vozilo koje je učestvovalo u napadu, dodaje se u saopštenju.

Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za posmatranje rata za ljudska prava, rekao je da je nekoliko raketa ispaljeno „sa iračke teritorije na bazu Kharab al-Jir“ na sjeveroistok Sirije, gdje su stacionirane američke snage. On je optužio Islamski otpor u Iraku, labav savez grupa koje podržava Iran, za napad.

Grupa je preuzela odgovornost za većinu napada na američke snage od sredine oktobra do početka februara. Nakon niza raketnih napada i udara dronovima na američke vojnike raspoređene na Bliskom istoku tokom zime, bilo je nekoliko sedmica zatišja.

Islamski otpor u Iraku saopštio je da djeluje u znak solidarnosti s Palestincima i iz ljutnje na podršku SAD-a Izraelu u ratu u Gazi.

U napadu dronom 28. januara ubijena su tri američka vojnika u jordanskoj pustinji na granici sa Sirijom. Kao odgovor, američka vojska je pogodila desetine ciljeva u Siriji i Iraku, ciljajući na proiranske snage, i izazivajući kritike vlada obje zemlje.

SAD imaju oko 2.500 vojnika stacioniranih u Iraku i skoro 900 preko granice u Siriji kao dio međunarodne koalicije stvorene 2014. godine za borbu protiv grupe Islamska država (IS).

Rano u subotu, u eksploziji u iračkoj vojnoj bazi poginula je jedna osoba, a ranjeno osam drugih.

Snage sigurnosti saopštile su da je eksplozija pogodila vojnu bazu Kalsu u provinciji Babilon južno od Bagdada, gdje su stacionirane regularna vojska, policija i pripadnici iračkih Snaga za narodnu mobilizaciju ili Hashed al-Shaabi.

CENTCOM, američka vojna komanda u regionu, negirala je umiješanost u tamošnji napad. Izraelska vojska je odbila da komentariše.

#Bagdad #irak #SAD #Sirija #Svijet