Članak

PRITISAK NA PRAVODUĐE

Konaković o akciji Tužilaštva BiH: Podržavam rad institucija, ali oni koji pakuju neće se dobro provesti

(Patria) - Ministar vanjskih poslova BiH i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je komentirao opsežnu akciju hapšenja "Blask tie 2" koju sprovodi Tužilaštvo BiH. U toj akciji priveden je Gordan Memija, prijatelj Konakovića.

Konaković je kazao da podržava rad institucija u BiH.

"Predmet stalnog interesovanja moraju biti svi političari. Od Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, mene… Ne možete imati vjeru u instituciju, ako imate sumnju u procese koje oni vode. Nemam problem sa tim”, kazao je Konaković.

Potom je dodao:

“Imam problem sa praksom koja se dešava od 2018./2019. Gordan Memija je moj prijatelj, koji je hapšen prošle godine sa dugim cijevima u 6 sati ujutru, nakon što je jedan novinar najavio spektakularno hapšenje zbog bočice kanabisa za nekog bolesnog. Pozivam sve institucije da ozbiljno rade posao, ali i svi oni koji pakuju neće se dobro provesti. Svjedoci smo da to rade dugi niz godina”.

Istaknuo je kako ga niko nije iz institucija kontaktirao povodom ovog slučaja.

“Niko me niko kontaktirao povodom ovog slučaja. EUROPOL-u smo poslali i treću urgenciju da se ustanovi da li sam imao kakvu vezu sa tim ljudima. Naravno da nisam, ali neka se provjeri da li sam bio sa tim ljudima. Pravosudna mafija su oni koji su bliski režimu. Interesantna je današnja priča, neki od advokati su komunicirali. Direktor FUP-a i šef specijalne jedicine su danas ispitani. Advokati su rekli da nemaju nalog za hapšenje, a da nalog za pretres imaju na osnovu svjedočenja njihovih kolega. To se mora dovesti do kraja. Ili ovi što prijavljuju lažu, ili ovi imaju kontakt sa kriminalnom organizacijom. Niko nikog neće štiti, ali ni pakovati”, zaključio je Konaković.

#BakirIzetbegović #DirektorFUP #ElmedinKonaković #EUROPOL #GordanMemija #Institucije #KriminalnaOrganizacija #NerminNikšić #PravosudnaMafija #SpecijalnaJedinica #BiH