Članak

MORA PROĆI I PARLAMENT

Iz Komisije za izbor i imenovanje izbačene Čolić i Gabela, Damir Mašić više ne želi biti član

(Patria) - Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas je održala sjednicu, a dva člana su izmijenjena na prijedlog stranaka trojke i HDZ BiH kako bi se ubrzala procedura imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić kazao je na današnjoj sjednici ovog doma da je njihova članica te Komisije Dajana Čolić predstavljala 12 zastupnika DF-a, treće stranke u ovom parlamentu, a da je umjesto nje predložena Elzina Pirić (PDA) koja u parlamentu jedino predstavlja svoju stranku.

Umjesto Edine Gabela (SBiH) u Komisiju ulazi Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak koji je dio većine zajedno sa HDZ 1990).

Na ovaj način Trojka i HDZ uspostavljaju kontrolu nad Komisijom čime će se omogućiti da pred zastupnike dođe samo jedno ime kada je riječ o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

Kako je za Patriju potvrđeno Komisiju za izbor i imenovanje napušta Damir Mašić, a umjesto njega trebao bi ući Senad Subašić iz ove stranke.

Komisija ima 11 članova. Stranke trojke i HDZ su zamijenilaži dva člana iz opozicije, te je napravljena rotacija člana iz SDP-a.

Interesantno je da je u Komisiji i Irfan Durić iz NES-a ali za njega nije upućen prijedlog da se smijeni iz Komisije iako ova stranka ima manje zastupnika od DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

U Komisiji su: Mladen Bošković (HDZ, HSS SR,HSS, HSP), Damir Mašić (SDP), Aner Žuljević (SDP), Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA), Dajana Čolić (DF Željko Komšić), Goran Opsenica i Dajana Frljić.

Prijedlog za izmjenu Komisije za izbor i imenovanje još nije došao pred zastupnike, a sve dok se to ne dogodi neće biti moguće ni dostaviti listu za izbor sudije Ustavnog suda BiH.

#BiH #HDZ #Komisijazaizborimenovanje #Parlament #SDP