Članak

NOVE ŽRTVE

U izraelskom napadu na grad Rafah ubijene 22 osobe, dok SAD odobravaju pomoć Izraelu i Palestincima

(Patria) - Izraelski napadi na grad Rafah na jugu Gaze tokom noći su ubili 22 osobe, uključujući 18 djece, rekli su zdravstveni zvaničnici u nedjelju, dok su Sjedinjene Države na putu da odobre milijarde dolara dodatne vojne pomoći Izraelu, svom bliskom savezniku.

Izrael skoro svakodnevno izvodi zračne napade na Rafah, gdje je više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona potražilo utočište od borbi na drugim mjestima. Također je obećao da će proširiti svoju kopnenu ofanzivu protiv Hamasa na grad na granici s Egiptom uprkos pozivima na suzdržanost, uključujući i američke.

„U narednim danima pojačat ćemo politički i vojni pritisak na Hamas jer je to jedini način da vratimo naše taoce i ostvarimo pobjedu. Uskoro ćemo zadati još bolnih udaraca Hamasu“, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

U prvom izraelskom napadu u Rafahu ubijeni su muškarac, njegova supruga i njihovo
trogodišnje dijete, saopštila je obližnja kuvajtska bolnica, koja je primila tijela. Žena je bila trudna, a ljekari su spasili bebu, saopšteno je iz bolnice. U drugom udaru ubijeno je
sedamnaestero djece i dvije žene iz šire porodice.

U ratu između Izraela i Hamasa ubijeno je više od 34.000 Palestinaca od kojih su najmanje dvije trećine djeca i žene. Oko 80% stanovništva pobjeglo je u druge dijelove opkoljene obalne enklave. Rat je izazvao napad 7. oktobra na južni Izrael u kojem su Hamas i drugi militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250 talaca. Izrael kaže da militanti još uvijek drže oko 100 talaca i posmrtne ostatke više od 30 drugih.

Paket pomoći od 26 milijardi dolara koji je u subotu odobrio Predstavnički dom SAD-a uključuje oko devet milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, za koju stručnjaci kažu da je na rubu gladi. Američki Senat mogao bi usvojiti paket već u utorak, a predsjednik Joe Biden je obećao da će ga odmah potpisati.

Izraelske trupe ubile su dvojicu Palestinaca za koje vojska kaže da su napali kontrolni punkt nožem i pištoljem u blizini grada Hebrona na jugu Zapadne obale u nedjelju rano ujutru. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su dvoje ubijenih imali 18 i 19 godina, iz iste porodice. Nijedna izraelski vojnik nije ranjen, saopštila je vojska. Kasnije je vojska saopštila da su njene snage ubile 43-godišnju Palestinku nakon što je pokušala da izbode vojnika na sjevernoj Zapadnoj obali u blizini naselja Beka’ot.

Spasilačka služba Palestinskog Crvenog polumjeseca saopštila je da je izvukla četrnaest tijela nakon izraelske racije u urbanom izbjegličkom kampu Nur Shams na Zapadnoj obali koja je počela kasno u četvrtak. Među ubijenima su tri militanta iz grupe Islamski džihad i petnaestogodišnjak. Vojska je saopštila da je ubila četrnaest militanata i uhapsila osam osumnjičenih. Ranjeno je deset izraelskih vojnika i jedan granični policajac.

U odvojenom incidentu na Zapadnoj obali, Izraelac je ranjen u eksploziji u nedjelju, saopštila je spasilačka služba Magen David Adom. Video koji kruži internetom prikazuje čovjeka kako prilazi palestinskoj zastavi postavljenoj u polju. Kada je udari, čini se da aktivira eksplozivnu napravu.

Najmanje 469 Palestinaca ubili su izraelski vojnici i doseljenici na Zapadnoj obali od početka rata između Izraela i Hamasa, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Većina ih je ubijena tokom izraelskih vojnih racija ili nasilnih protesta.

#Palestina #Rafah #svijet