Članak

OTVORENO PISMO

Sivro se zahvalio roditeljima/starateljima za podršku: Štrajk smo obustavili, ali nastavljamo borbu za bolje obrazovanje

(Patria) - Poštovani roditelji/staratelji učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, hvala vam za podršku i svaki vid saradnje koji ste s nama, prosvjetnim radnicima, imali u periodu iskazivanja nezadovoljstva i pozivanja svih da se poboljša stanje za svu našu djecu, navodi se u Otvorenom pismu Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH upućenog roditeljima učenika u KS.

"Ova tri dana štrajka nisu bila poziv na nerad, nego poziv na promjenu stanja, jer znamo da će sve ovo, ukoliko se ne zaustavi, dalje voditi u beznađe novih promjena koje ne donose ono što naša djeca trebaju i zaslužuju. Ova tri dana bila su poziv za bolju budućnost naše djece i svih nas.

Pozivamo vas da svi zajedno damo doprinos i ponudimo sve što je najbolje, od dobrih nastavnika, do sretnije budućnosti za svu našu djecu. Standardi koje su u martu donijeli nisu dobri jer su ugrozili prava radnika i moraju se staviti van snage ili zajedno sa nama popraviti sve ono što ne valja u tim Standardima", rečeno je u pismu.

Dodaje se: "Štrajk smo obustavili vodeći računa i o našoj i o vašoj djeci jer i prosvjetni radnici imaju svoju vlastitu djecu o kojoj svakodnevno razmišljaju. Mi nismo stali sa borbom i nećemo, a vas sve uvjeravamo da su plate za nas samo egzistencija, a sretno dijete i nastavnik naš jedini cilj. Manji broj obaveznih nastavnih predmeta i nastavnih časova, uvođenje prava na izbor onoga što dijete može i što voli. Više učenja kroz igru i praksu. Manje reprodukcije, a više akcije naše djece. Manje administracije, a više vremena za razgovor o svemu onome što tišti našu djecu. Profesionalnu orijentaciju, a ne stresnu eksternu maturu. Maturu u kojoj će
pokazati ono što oni žele. Upis u željenu srednju školu bez stresa i suza, prema afinitetima djeteta, a ne prema nekakvim upisnim kvotama. Programe u kojima znaju šta uče, a ne programe u kojima ni nastavnici ne znaju šta ih podučavaju. Manje instrukcija na kojima uče poslije škole, a više znanja koje će im trebati kroz život".

"Mi, prosvjetni radnici, idemo dalje u ovoj borbi, mi nećemo stati, a za vas roditelje/staratelje znamo koliko vrijedi sreća vašeg djeteta. Mi smo Sindikat koji je davno izašao iz okvira u kojem "hoćemo veće plate" nije jedina parola i jedini cilj. Zbog svega navedenog, uvjereni smo da smo na istoj strani i da ćete podržati naše aktivnosti, naše proteste u maju i ostale sindikalne akcije pod motom 'Obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja'", zaključuje se u pismu.

#DobriNastavnici #EksternaMatura #KantonSarajevo #OtvorenoPismo #ProfesionalnaOrijentacija #SamostalniSindikat #SaudinSivro #SindikalneAkcije #SrednjaŠkola #SretnijaBudućnost #StandardiVanSnage #BiH