Članak

NOVI SABORSKI ZASTUPNIK

Hodžić: Zalagat ću se za probleme nacionalnih manjina

Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

(Patria) - Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, najavio je jučer da će se zalagati za rješavanje problema s kojima se manjine suočavaju na izborima, a izrazio je i želju i da budu most saradnje između Hrvatske i BiH.

Na izborima je pobijedio dosadašnju zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) i ušao u Sabor, za šta je ocijenio da to većini javnosti nije bilo očekivano.

- Mi posljednja dva puna mandata nismo bili u Hrvatskom saboru i posljednja tri izborna ciklusa smo u principu i izgubili. Međutim, drago nam je da smo se nakon devet godina vratili u Sabor i da imamo priliku da napravimo nešto, ne samo za našu zajednicu, već i za nacionalne zajednice koje sam dužan predstavljati - istakao je Hodžić u razgovoru za Hinu.

Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Jedno od najvažnijih pitanja na koje će se koncentrisati tokom svog mandata je i pitanje upisa Bošnjaka u popisu birača.

- Dugogodišnji problem je da nam svaki drugi čovjek nije upisan kao Bošnjak u biračkom popisu, već kao Musliman s velikim M.

Već dvije decenije se mučimo s tim problemom, a imali smo i sada na dan izbora situaciju da nam se javilo nekoliko stotina ljudi, koji su pristupili biralištu uvjereni da mogu glasati za predstavnika Bošnjaka, ali nažalost nisu bili upisani i razočarano su se vratili kućama - navodi Hodžić.

Pri tome poručuje i kako je to jedan od razloga zašto Bošnjaka nije bilo devet godina u Saboru jer praktino polovina njihovog biračkog tijela nema pravo glasa.

Također je naglasio unapređenje infrastrukture bošnjačkih organizacija, izgradnju kulturnih i društvenih domova koji će biti njihova mjesta okupljanja, afirmisanja i očuvanja njihovog kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Želim da na neki način budemo most saradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u onoj mjeri u kojoj mi to možemo iz svoje skromne pozicije i dati doprinos u odnosima dvaju naroda i država - kazao je Hodžić.

Govoreći o saradnji sa zastupnicima drugih nacionalnih manjina, ističe kako im je zajednička svaka inicijativa koja ide ukorak očuvanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Pri tome je istakao jednu od mnogih stvari koju dijele - glasanje na izborima.

- Glasanje je tajno po slovu Ustava. Međutim, pripadnici nacionalnih manjina, kada dolaze na biralište, moraju zatražiti od biračkog odbora manjinsku listu. Tako oni pokazuju za koga nisu sigurno glasali - napominje Hodžić.

Dodaje da im informacije s terena pokazuju da neki ljudi imaju problem s time da se deklarišu i traže listu za nacionalne manjine.

- U tom kontekstu trebamo svi zajedno sjesti i vidjeti kako taj dio eliminisati. Jako puno je stvari na kojima možemo raditi, i vjerujem da ćemo to u ovom mandatu i napraviti - poručio je.

Upitan jesu li ga zvale stranke koje pregovaraju o formiranju vladajuće većine, Hodžić je odgovorio da razgovaraju na tu temu, ali je jako rano da bilo što konkretno kaže i prognozira.

- Vjerujem da ćemo u danima koji dolaze vrlo brzo moći znati obrise nove parlamentarne većine i Vlade. Kada se to dogodi, bit ćemo spremni podijeliti svoj stav - naveo je.

U Hrvatskom saboru jučer su se sastali članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina, a Hodžić je istakao da su razgovarali o mnogim temama, izražavali svoja stajališta, ali se i upoznavali s obzirom na to da je on novi zastupnik.

#ArminHodžić #Hrvatska #Sabor #Region