Članak

POTVRDIO ZELENSKI

Ruski projektili uništili skladište žitarica u ukrajinskoj regiji Odesa

Pogodili su morsku luku Pivdenji. Nekoliko projektila pogodilo je lučka postrojenja, ne samo ukrajinska, nego i ona od Singapura - rekao je Zelenski u svom virtualnom obraćanju Vijeću NATO-Ukrajina.

(Patria) - Ruski projektili pogodili su jučer luku Pivdenji u jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Odesa, uništivši skladišna postrojenja i hranu u njima, rekli su predsjednik Volodimir Zelenski i drugi dužnosnici.

- Pogodili su morsku luku Pivdenji. Nekoliko projektila pogodilo je lučka postrojenja, ne samo ukrajinska, nego i ona od Singapura - rekao je Zelenski u svom virtualnom obraćanju Vijeću NATO-Ukrajina.

Ukrajinsko ministarstvo obnove reklo je na Telegramu da je udar "uništio skladišta i poljoprivredna dobra koja su bila namijenjena za izvoz u Aziju i Afriku".

Regionalni guverner je izjavio da je jedna osoba povrijeđena u napadu, dok je ukrajinska južna vojna komanda saopštila da je napad prouzrokovao požare.

Lokalni kanali na Telegramu su podijelili snimke gustog crnog dima kako se uzdiže s mjesta napada.

Zelenski je na X-u napisao da je napad "dio namjerne ruske strategije" nanošenja štete Ukrajini i zemljama koje se oslanjaju na izvoz hrane.

"Dragi partneri globalnog juga, ovo je istinski ruski odnos prema vama, vašoj sigurnosti hrane i vašem blagostanju. Rusija je voljna naškoditi ljudima u vašim zemljama kako bi postigla svoj nenormalni cilj uništenja naše zemlje po svaku cijenu", dodao je Zelenski.

Ukrajina mjesecima apeluje na zemlje Afrike, Južne Amerike i Azije s kojima Rusija ima dugotrajnije odnose da čvršće podrže poziciju Kijeva.

Ukrajinska lučka infrastruktura pod učestalim je ruskim napadima otkad se Rusija prošlo ljeto povukla iz UN-ovog sporazuma koji je garantovao siguran izvoz ukrajinskih žitarica.

Kijev je od tada uspostavio svoj pomorski koridor.

Rusija također odnedavno za napade na ukrajinske južne regije sve učestalije koristi balističke projektile koje je teže presresti.

#rusija #ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet