Članak

OTVORENA 1896.

Sarajevska vijećnica slavi 128. rođendan

Sarajevska vijećnica danas slavi 128. rođendan.

(Patria) - Sarajevska vijećnica danas slavi 128. rođendan.

Otvorena je 20. aprila 1896. godine. Nalazi se nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austro-ugarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu.

Interesantno je da je u ovom stilu rađena većina objekata koji su izgrađeni u Sarajevu za vrijeme austro-ugarske vlasti, pa se može reći da je Gradska vijećnica sinonim za austro-ugarski period u Bosni i Hercegovini, i ujedno zaštitni znak tog vremena.

Što se tiče same izgradnje, prvi projekat uradio je Karlo Paržik, ali se nije svidio tadašnjem ministru Benjaminu Kalaju, pa je izrada novog povjerena Alexandru Witteku.



Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II, zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.

Kako je Wittek, navodno, upravo zbog tog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta povjeren je 1894. Ćirilu M. Ivekoviću.

Uporedo s izradom i razradom projekta, tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat Gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Što se tiče njene funkcije, Vijećnica je prvobitno predstavljala zgradu tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva.

Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora.

Nakon toga postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.



Za vrijeme agresije na Sarajevo (od 1992. do 1995. godine), Vijećnicu su više puta granatirali JNA i VRs.

U noći sa 25. na 26. avgusta 1992. zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

Zahvaljujući razumijevanju i solidarnosti prijatelja i partnera iz Evrope i svijeta, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Tada se uzdigla još prkosnija i ljepša.

Nakon 18 godina obnove, ovaj svjetski simbol susreta civilizacija vinuo se iz pepela, prkosno uspravio, u svom autentičnom raskošnom izdanju. Bila je to pobjeda grada Sarajeva i države BiH.



Vijećnica danas predstavlja multimedijalno središte kulture i umjetnosti grada Sarajeva i države BiH, i u njoj se održavaju vrhunski koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja...

#BosnaiHercegovina #Godišnjica #Sarajevo #Vijećnica #bih