Članak

POTPREDSJEDNIK FBiH

Lendo: Civilizacijska obaveza je da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena

(Patria) - Bosna i Hercegovina i njeni građani dio su evropske porodice demokratskih, ljudskih i opće prihvaćenih vrijednosti koje su ugrađene u Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelju Evropske unije o osnovnim pravima.

Uvjeren sam da samo i isključivo na tim vrijednostima možemo i moramo graditi našu budućnost, ali preduslov je suočavanje s prošlošću, priznavanje da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid i učenje iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, naveo je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

"U Narodnoj skupštini Republike srpske jučer je usvojen izvještaj kojim se suprotno svim gore navedenim vrijednostima negira genocid u Srebrenici. U nosioce anticivilizacijskih vrijednosti upisali su se svi oni koji su uzeli učešće u sačinjavanju i objavljivanju ovog izvještaja.

S jedne strane su oni koji se oslanjaju na pravne činjenice sa snagom sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a s druge strane nalaze se oni koji negiraju presude, koji grubo umanjuju i negiraju planirani i izvršeni genocid u Srebrenici i koji veličaju presuđene ratne zločince.

Još jedan važan korak u afirmaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i borbe protiv negiranja i grubog umanjivanja genocida jeste i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Moralni i civilizacijski ciljevi Rezolucije su dostojanstveno čuvanje sjećanja na žrtve genocida. Važno je da se okupimo i pružimo podršku naporima da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena.

Usvojeni Izborni zakon Republike srpske u sadržaju je očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine. Njegov je cilj protivpravna promjena raspodijeljenih nadležnosti između države i administrativnih jedinica, suspenzija ustavnog i pravnog poretka i prouzrokovanje takvog stanja u kojem se država pokušava onemogućiti da organizuje i provede fer, slobodne i demokratske izbore. Ovaj i slični zakoni u konačnici imaju razorne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava i integritet izbornog procesa", naveo je Lendo.

#genocid #reakcija #RefikLendo #rezolucija #Srebrenica #BiH