Članak

PRIJETNJE I UVREDE

Suljagić i Memorijalni centar Srebrenica osudili govor mržnje na jučerašnjem mitingu u Banja Luci

(Patria) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenim mrežama nakon što je u četvrtak u Banja Luci održan miting na kojem su zvaničnici entiteta Rs ali i iz Srbije govorili protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, negirali genocid, širili mržnju prema Bošnjacima, prijetili otcjepljenjem i pripajanjem Srbiji.

"Pozivam građane i građanke Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost, koji žive na području entiteta RS da se odupru histeriji i govoru mržnje političkih lidera ovog entiteta sa jučerašnjeg skupa u Banjoj Luci. Uradite to zbog svoje i naše djece", napisao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica osudio je optužbe i govor mržnje upućen sa jučerašnjeg skupa Njemačkoj i članicama EU.

"Duboko je zabrinjavajuće da je Darko Banjac, koji je bio na zvaničnoj funkciji u NSRS, otvoreno krenuo u napade na EU i pozvao na proširenje "ruske vojne operacije", a sve to uz očigledno odobravanje i u prisustvu lidera Beograda i RS.

Politika smirivanja ratnohuškačkih populista poput Banjca šalje pogrešnu poruku mladima i budućim generacijama u BiH, ugrožavajući njihovu perspektivu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da povuče mehanizme podrške u RS kao odgovor na otvorenu mržnju i diskriminaciju", saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

#EmirSuljagić #genocid #Memorijalnicentar #Srebrenica #BiH