Članak

OBUSTAVA NASTAVE

Sindikat danas donosi odluku o metodama dalje sindikalne borbe, Vlada KS odbija dijalog i traži prekid štrajka

(Patria) - Treći je dan štrajka u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a učenici nema prva dva časa u prvoj smjeni, drugoj smjeni i međusmjeni.

Iz Vlade KS i resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanja ne čijem je čelu Naida Hota Muminović tvrde da je štrajk nelegalan te je Pravobranilaštvo KS od nadležnog suda tražilo da štrajk proglasi nelegalnim i da ga prekine.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro na press konferenciji održanoj u srijedu najavio je da će u petak sagledati situaciju i donijeti nove odluke u vezi štrajka. On je tada podsjetio da je Vlada KS još 18. marta dobila najavu za ovaj štrajk, podsjećajući da su odustali od masovnog štrajka 14. februara, ali da zahtjevi koje je Sindikat imao nisu ispunjeni. Sindikat je osim povećanja plaća, tražio da se ne usvajaju pedagoški standardi, a posebno ne bez konsultacija Sindikata. Pedagoški standardi su usvojeni, a što je Sindikat opredijelilo za pokretanje štrajka.

"Skupština Sindikata će donijeti odluke o daljim metodama sindikalne borbe. Sigurno je da se neće odustati od borbe ali da će se prilikom odlučivanja uzeti u obzir činjenica da Vlada KS odbija socijalni dijalog, da govori o platama i da ne govori o četiri zahtjeva Sindikata što je cilj svakog štrajka. Posebno će se uzeti u obzir činjenica da zbog Vlade KS trpe učenici škola što je sramota i grehota Vlade KS a ne radnika i Sindikata.

Da li će se učenici u ponedjeljak vratiti u školske kupe u punom kapacitetu znat će se u petak navečer ali jedno je sigurno - radnici će na ulice Sarajeva izlaziti u maju i junu. Borba će se sigurno preseliti i na ulice Sarajeva. Neka cijeli svijet vidi kakva je vlada u Kantonu Sarajevo", poručio je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

#nastava #Sarajevo #SaudinSivro #štrajk #VladaKS #BiH