Članak

POLITIČKA ODLUKA SAD

SAD blokirale rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se Palestini daje punopravno članstvo u UN-u

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su iskoristile pravo veta da blokiraju rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se Palestini daje punopravno članstvo u toj organizaciji, javio je TASS.

Ukupno dvanaest zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, glasalo je za dokument, dok su dvije
zemlje, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo, bile suzdržane. SAD bile su jedina zemlja koja je glasala protiv predložene rezolucije.

Malta je 4. aprila, a koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, odobrila zahtjev Palestine za nastavak procesa članstva u UN-u. Palestinska diplomatska misija priložila je svom zahtjevu pisma podrške grupe arapskih nacija pri UN-u, Organizacije islamske saradnje i Pokreta nesvrstanih. Drugi aneks dokumenta sadrži spisak od 140 zemalja koje su već priznale Palestinu kao suverenu zemlju.

Palestina je zatražila pridruživanje Ujedinjenim nacijama kao punopravni član još 2011. godine, ali je kasnije odlučila da ostane u sadašnjem statusu stalnog posmatrača. Zemlje sa statusom stalnog posmatrača imaju pravo da prisustvuju većini događaja UN i imaju pristup praktično svim dokumentima, ali nemaju pravo glasa. Jedina druga država sa statusom stalnog posmatrača u ovom trenutku je Sveta Stolica (Vatikan).

Članstvo u UN odobrava Generalna skupština, na preporuku Vijeća sigurnosti UN-a. Zahtjev za članstvo treba da odobri devet od petnaest članica Vijeća sigurnosti, pod uslovom da nijedna od stalnih članica (UK, Kina, Rusija, SAD i Francuska) ne iskoristi pravo veta. Nakon toga, ide se na Generalnu skupštinu UN-a, gdje treba dobiti podršku najmanje dvije trećine članica.

#Palestina #UN #Vijećesigurnosti #Svijet