Članak

ODGOVOR

ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

(Patria) - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News kasno u četvrtak, pozivajući se na američkog zvaničnika, dok su iranski državni mediji izvijestili o eksploziji u centralnom dijelu zemlje, javio je Reuters.

Iranska novinska agencija Fars javila je da se na aerodromu u gradu Isfahanu čula eksplozija, ali uzrok nije odmah bio poznat. Iran je obustavio letove iznad gradova Isfahana, Širaza i Teherana, javljaju državni mediji.

Nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u provinciji Isfahan, uključujući Natanz,
centralni dio iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Međunarodni aerodrom Imam Homeini u Teheranu zatvoren je za sve letove do 07:00 GMT, prema obavještenju za avijatičare objavljenom u bazi podataka američke Federalne uprave za avijaciju. Neki letovi Emiratesa i Flydubaija iznad Irana u petak su naglo skrenuli iz zračnog prostora, prema putanjama leta prikazanim na web stranici za praćenje Flightradar24.

Izrael je rekao da će uzvratiti za iranski napad od prošlog vikenda, koji je uključivao stotine dronova kao odmazdu za izraelski napad na kompleks iranske ambasade u Siriji.
Cijene nafte i skočile su na izvještaje o izraelskom napadu. Fjučersi na naftu Brent porasli su za 2% na 88,86 dolara po barelu, dolar je značajno ojačao, zlato je poraslo za 1%, a fjučersi na S&P 500 pali za 1%.

#Iran #Izrael #Svijet