Članak

RASPRAVA O SREBRENICI

Salkić u NSRs: Želite da nastavite ostvarivati ratne ciljeve, prihvatite odgovornost ratnih zločinaca

(Patria) - Poslanici Narodne skupštine Republike srpske danas na Posebnoj sjednici Narodne skupštine raspravljaju o zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Tim izvještajem se negira genocid u Srebrenici 1995. godine.

Narodni poslanik Ramiz Salkić (SDA) obratio se Narodnoj skupštini Rs pozivajući ih da prihvate presude koje su izrečene za genocid u Srebrenici.

„Vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca. Već želite da držite narod u strahu da nastavite ostvarivati svoju politiku i neostvarene ratne ciljeve. To je suština problema. Nemojte očekivati da mi prihvatimo neistine i laži i da to prihvatimo kao istinu. Istina je ono što je presuđeno“, kazao je Salkić.

On je kazao da je i on i njegova porodica osjetila svo zlo i da ima pravo da govori o svemu što se događalo.

Predsjednik NSRs Nenad Stevandić ga je dva puta prekinuo upozoravajući da ne vrijeđe, a Salkić mu je kazao da ima pravo da govori i pitao Stevandića da li to prijeti nečim.

Na današnju sjednicu nišu došla tri zastupnika SDP BiH u NSRs Mirsad Duratović, bivši logoraš, Saša Grbić i Andrea Gajić.

#genocid #NSRs #RamizSalkić #BiH