Članak

POVEĆATI CIJENE

Biden poziva na utrostručenje carina na kineske metale

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na dio čelika i aluminija iz Kine. To je najnovija protekcionistička politika koju je prihvatio Biden dok vodi kampanju za reizbor protiv Donalda Trumpa, koji je poznat po svom oštrom trgovinskom stavu prema Kini. Bijela kuća je rekla da je cilj zaštititi radna mjesta u SAD od „nelojalne" konkurencije, javio jeBBC.

Kina je ranije demantovala tvrdnje o dumpingu cijena čelika i aluminijuma u inostranstvu. Dumping predstavlja prodaju viška proizvoda u drugoj zemlji po vrlo niskoj cijeni i često može desetkovati to tržište i lokalne industrije.

Obraćajući se članovima sindikata United Steelworkers u Pennsylvaniji, Biden je rekao da su kineske cijene „nepravedno niske“ zbog toga što vlada subvencionira kompanije „koje ne moraju da brinu o ostvarivanju profita“.

„Oni varaju“, rekao je Biden. „I vidjeli smo štetu ovdje u Americi.“ Rekao je da su desetine hiljada radnih mjesta u čeličanama izgubljene početkom 2000-ih zbog kineskog uvoza.

„Nećemo dozvoliti da se to ponovi“, rekao je.

Kineska ambasada u SAD saopštila je da se „čvrsto protivi“ mjerama koje je predložio Biden. Međunarodni monetarni fond upozorio je u utorak da ova vrsta geopolitičke napetosti riskira da ošteti globalni ekonomski rast i gurne inflaciju u pogrešnom smjeru.

Bijela kuća je negirala da bi carine, koje bi podigle ključnu stopu graničnog poreza sa prosječnih 7,5% na 25% na mali dio uvoza, podigle cijene u SAD-u.

Biden je razgovarao o prijedlogu i drugim naporima u korist proizvodnje na predizbornom skupu u Pittsburghu, ključnoj bazi za industriju čelika u SAD-u. On i Trump se takmiče za podršku glasača radničke klase, koji bi mogli biti odlučujući glasački blok na izborima u novembru.

Osim tarifa, Bijela kuća je rekla da će pokrenuti istragu o nepoštenoj trgovinskoj praksi u kineskom sektoru brodogradnje i logistike, postupajući na zahtjev sindikata američkih čeličana i drugih. Bijela kuća je saopštila da se također zalaže za akciju protiv kineskih firmi koje žele izbjeći američke granične takse slanjem preko Meksika.

Biden se također izjasnio protiv predloženog preuzimanja US Steela od strane japanske kompanije Nippon Steel, rekavši da vjeruje da bi posao trebao ostati u američkom vlasništvu.

#carine #JoeBiden #Kina #Svijet