Članak

NAJSTROŽIJA KAZNA

NBA liga doživotno suspendovala košarkaša Toronta Jontayja Portera

NBA liga doživotno je suspendovala košarkaša Toronto Raptorsa Jontayja Portera (24) zbog odavanja povjerljivih informacija sportskim kladionicama i klađenja na utakmice.

(Patria) - NBA liga doživotno je suspendovala košarkaša Toronto Raptorsa Jontayja Portera (24) zbog odavanja povjerljivih informacija sportskim kladionicama i klađenja na utakmice.

Istraga koju je provela NBA liga je utvrdila da je "Porter otkrio povjerljive informacije sportskim kladioničarima, te ograničio svoje minute u igri kako bi utjecao na ishod jedne ili više opklada na njegov učinak u barem jednoj utakmici Raptorsa".

Liga je utvrdila da je Porter 20. marta otkrio jednom kladioničaru informacije o svom zdravstvenom stanju, a potom je uplaćeno 80.000 dolara da Porter neće zabilježiti ponuđeni broj koševa na toj utakmici.

Nakon samo nekoliko minuta provedenih na parketu, Porter se požalio na povedu i nije se vraćao u igru.

Opklada koja je uplatitelju trebala donijeti zaradu od 1,1 milion dolara je zamrznuta, a NBA je pokrenula istragu.

Istragom je utvrđeno i kako je Porter uplatio najmanje 13 opklada na NBA utakmice, a uplate su se kretale od 15 do 22.000 dolara. Donijele su mu zaradu od 76.059 dolara. Nije se kladio na svoj učinak, ali se kladio na poraz Raptorsa.

- Ne postoji ništa važnije od zaštite integriteta NBA lige, zbog čega se Porter kažnjava najstrožijom kaznom - kazao je prvi čovjek NBA lige Adam Silver.

#AdamSilver #IntegritetNbaLige #Istraga #JontayjaPortera #Klađenje #NbaLiga #Opklade #SportskeKladionice #TorontoRaptors #ZdravstvenoStanje #sport