Članak

ANALIZA GALLUPA

Nastavlja se pad povjerenja Amerikanaca u državne institucije

Otprilike 68 posto Amerikanaca nema povjerenja u svoju vladu. Povjerenje u pravosuđe je na niskih 42 posto.

(Patria) - Povjerenje javnosti u američku vladu, pravosuđe i vojsku naglo je opalo, čime su se SAD stavile iza većine drugih zemalja Grupe sedam (G7), pokazuje nova Gallupova analiza, prenosi VOA.

Otprilike 68 posto Amerikanaca nema povjerenja u svoju vladu. Povjerenje u pravosuđe je na niskih 42 posto.

Čak je i američka vojska, tradicionalno popularna institucija, doživjela pad povjerenja javnosti, sa 90 posto u 2021., na 81 posto prošle godine.

G7 čine vodeće industrijske zemlje: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Među članicama G7, Njemačka je pokazala najniži nivo povjerenja javnosti u svoju vojsku, sa skoro 60 posto onih koji su izrazili nedostatak povjerenja.

Čini se da je američka javnost podijeljena po pitanju vojnog budžeta, iako Sjedinjene Države troše više na svoju vojsku nego sve druge zemlje G7 zajedno.

Otprilike 35 posto smatra da je potrošnja previsoka, 29 posto vjeruje da je preniska, a 33 posto smatra da je to pravi iznos.

- Ne postoji krunski pokazatelj koji sve to objašnjava. Ovi podaci su dio šireg trenda među Amerikancima koji se proteže čak i izvan povjerenja ljudi u političke institucije - rekao je za Glas Amerike Benedict Vigers, analitičar Gallupa.

Eksperti povezuju povjerenje javnosti u institucije vlasti s kvalitetom pružanja javnih usluga, efikasnim mjerama protiv korupcije i zloupotrebe položaja i napretkom u rješavanju nejednakosti prihoda i bogatstva.

"Efikasnost javnih institucija zavisi od povjerenja koje im građani i preduzeća daju", navela je Svjetska banka u prošlogodišnjem izvještaju.

Povjerenje javnosti u američke institucije opada i van državnih organa.

Povjerenje u crkve i organizovanu religiju stalno opada, sa rekordnih 30 posto Amerikanaca koji su prošle godine izrazili "veoma malo" povjerenja - što je najveći takav broj otkako je Gallup počeo da prati ovo pitanje 1973. godine.

Erozija povjerenja također utiče na medije, pri čemu više od 40 posto Amerikanaca govori o veoma malom povjerenju, posebno prema novinama i televiziji.

#Amerika #G7 #Institucije #Korupcija #Mediji #Njemačka #Povjerenje #Pravosuđe #Vlada #Vojska #Svijet