Članak

OKONČAN SASTANAK

Dodik, Čović i Trojka iz Istočnog Sarajeva najavili usvajanje Izbornog zakona u Parlamentu BiH

Okončan je sastanak političkih partnera koji čine vlast na državnom nivou, kojem je u Istočnom Sarajevu domaćin bio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Foto: Patria

(Patria) - Okončan je sastanak političkih partnera koji čine vlast na državnom nivou, kojem je u Istočnom Sarajevu domaćin bio lider SNSD-a Milorad Dodik.

U obraćanju novinarima poslije sastanka, Dodik je kazao kako im je svima žao što je došlo do neke vrste zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača.

- Došli smo u jednu situaciju koja sada traži rješenja. Ja smatram da lokalni ljudi trebaju rješavati ova pitanja.

Spremni smo u narednih par dana pokušati da uputimo Izborni zakon BiH na odlučivanje u Parlament BiH, da vidimo na koji način možemo ponovo da deblokiramo taj evropski put - rekao je kratko Dodik.


Foto: Patria

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da je današnji hitni sastanak na nivou partnera dogovoren prije nekoliko dana.

Cilj je bio, dodaje, naći neko rješenje i izlaz iz situacije koja je proistekla nakon otvaranja pregovora i nametanja određenih zakonskih rješenja.

- Čini mi se da je rješenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo Izborni zakon BiH, čime bismo riješili glavninu problema koje danas imamo u našem funkcionisanju. Vjerujem da to može biti sutra zaključak Zastupničkog doma Parlamenta BiH - rekao je kratko Čović.

Lider SDP-a Nermin Nikšić naglasio je kako je svima žao da je nakon onog zamaha i onoga što smo imali nakon otvaranja pregovora proizveden jedan zastoj u kojem je blokiran rad Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH.

- Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put, da ga deblokiramo, da se okrenemo rješavanju pitanja. Da zajedničkim dogovorom, razgovorom, kompromisom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta.

Dogovorili smo se da damo sve od sebe u narednom periodu da ponudimo Izborni zakon u parlamentarnu proceduru, kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti - istakao je Nikšić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković poručio je da se ono što kaže Nikšić uvijek može ujedno smatrati i zvaničnim stavom Trojke.

- Danas je drugačiji ambijent u BiH, jer su se domaći politički akteri uspijevali dogovoriti oko veoma teških pitanja i zaslužili i tu vrstu nagrade i potvrde da se vrijedi dogovarati i razgovarati, zvaničnim stavom Brisela koji kaže da BiH ulazi u taj voz koji vodi ka evropskim integracijama - tvrdi Konaković.


Foto: Patria

Današnji sastanak ocijenio je veoma teškim i nimalo laganim.

- Mi još uvijek imamo suprotne stavove po različitim pitanjima, ali još uvijek čini mi se imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktuelna pitanja - Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu.

Imamo jako malo vremena. Imamo sutra sjednicu Zastupničkog doma koji bi trebao na tragu ovih današnjih razgovora pokušati naći jedan takav zaključak ili rješenje, da učinimo maksimum napora da u nekom kratkom roku 7 do 10 dana prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara - dodao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su približili stavove po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, Dodik je kazao da oko tehničkih rješenja postoji visok stepen usaglašenosti.

- Naravno, ostaju ova teška pitanja - pozicija Centralne izborne komisije (CIK) BiH mora da bude riješena. Mi smo ranije imali dogovor o tome, treba ga reaktivirati.

I ostaje, naravno, ovo pitanje - koje je i pravno, i političko, i suštinsko ustavno - izbori za čanove Predsjedništva. Ne želim da se izvlačim iz toga, ali to je stvar koju trebaju da riješe partneri u FBiH i oni će to pokušati da urade u narednim danima - kazao je Dodik.

Dodao je kako se, imajući u vidu svu ovu zavrzlamu, pokazuje da je najbolje rješenje novi Izborni zakon koji bi riješio sva ova pitanja.

#ElmedinKonaković #MiloradDodik #NerminNikšić #politika #bih