Članak

POLITIKA

Peking: Iran je u stanju da se nosi sa situacijom i poštedi Bliski istok većih tenzija

(Patria) - Kina vjeruje da bi se Iran mogao „nositi se sa situacijom i poštedjeti regiju daljnjih previranja“ istovremeno čuvajući svoj suverenitet i dostojanstvo, misleći na napad na iransku ambasadu u Siriji i njegov uzvratni udar na Izrael tokom vikenda, javio je Reuters.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je svom iranskom kolegi Hosseinu Amir-Abdollahianu u telefonskom pozivu u ponedjeljak da Kina cijeni iranski naglasak da ne cilja na regionalne i susjedne zemlje, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua u utorak.

Wang je rekao da je primijetio da je Iran opisao svoje akcije kao ograničene i izvedene u
samoodbrani. Kina oštro osuđuje i odlučno se usprotivila napadu na ambasadu, a incident naziva „neprihvatljivim“, rekao je Wang.

Amir-Abdollahian je rekao Wangu da je Iran svjestan regionalnih tenzija, da je spreman na suzdržanost i da nema namjeru dalje eskalacije. Napetosti su visoke na Bliskom istoku jer je izraelska vojska obećala odgovor na iranski napad, a nekoliko zemalja pozvalo je na uzdržanost.

Wang je istog dana razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, saopštila je Xinhua, navodeći da je Kina spremna raditi s Rijadom kako bi izbjegla dalju eskalaciju na Bliskom istoku.

Ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da Rijad „uveliko očekuje“ da Kina igra aktivnu i važnu ulogu u tom pogledu, te da je njegova zemlja spremna ojačati komunikaciju i koordinaciju s Kinom kako bi promovisala trenutni i bezuslovni prekid vatre u Gazi. Faisal je rekao da Saudijska Arabija „potpuno vjeruje“ Kini i da je spremna zalagati se za održivi razvoj bilateralne saradnje, prenosi Xinhua.

#Bliskiistok #Iran #Kina #Peking #Svijet