Članak

SAD

FBI pokrenuo krivičnu istragu o rušenju mosta u Baltimoreu

Agenti FBI-ja su na teretnom brodu "Dali" i sprovode sudski odobrenu aktivnost povezanu s rušenjem (mosta), saopšteno je jučer iz te agencije.

(Patria) - Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je krivičnu istragu o rušenju mosta "Francis Scott Key" u Baltimoreu, koja je fokusirana na okolnosti koje su dovele do tog incidenta, te da li su poštovani federalni zakoni, javljaju agencije Associated Press i Reuters.

Agenti FBI-ja su na teretnom brodu "Dali" i sprovode sudski odobrenu aktivnost povezanu s rušenjem (mosta), saopšteno je jučer iz te agencije, prenosi RSE.

Gradonačelnik Baltimorea Brandon Scott jučer je najavio partnerstvo sa dvije pravne firme o "pokretanju pravne akcije da počinioci odgovaraju" i da se umanji šteta po stanovnike tog grada.

Teretni brod "Dali", koji je prevozio kontejnere, isplovio je iz luke u Baltimoreu u ranim jutarnjim satima 26. marta na putu ka Šri Lanki kada je udario u jedan od nosećih stubova mosta, što je dovelo do njegovog rušenja u rijeku Patapsco.

Stradalo je šestero građevinskih radnika koji su u trenutku rušenja radili na mostu. Ronioci su do sada pronašli posmrtne ostatke troje stradalih.

Predsjedavajuća Nacionalnog odbora za sigurnost u saobraćaju Jennifer Homendy rekla je prošle nedjelje da su istražitelji fokusirani na električni sistem masovnog teretnog broda koji je skrenuo s kursa i udario u most.

Brod je imao problema sa snabdijevanjem strujom prije nesreće, na šta ukazuju i video snimci koji pokazuju kako se svijetla gase i pale.

U jučerašnjem saopštenju gradskih vlasti ističe se da će "grad preduzeti odlučnu akciju da na odgovornost pozove sve entitete koje su krivi za tragediju, uključujući vlasnika, zakupca broda, menadžera/operatera i proizvođača broda, kao i druge potencijalno odgovorne treće strane".

"Nastavljamo da radimo sve što je u našoj moći da podržimo sve koji su pogođeni i nastavit ćemo da prepoznajemo ljudske posljedice ovog događaja. Dio tog posla bi trebalo da bude traženje odštete od onih koji bi potencijalno mogli da budu odgovorni.

S obzirom na to da je vlasnik broda podnio zahtjev da ograniči svoju finansijsku odgovornost samo nekoliko dana nakon incidenta, moramo podjednako brzo da zaštitimo interese grada", navodi se u saopštenju.

Istraga se sprovodi u trenutku kada se strahuje u pogledu sigurnosti hiljada mostova širom SAD-a.

#Baltimore #most #SAD #Svijet