Članak

NASTUPILA U PONOĆ

U Hrvatskoj počela dvodnevna izborna šutnja

Izborna šutnja trajat će do srijede u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6.500 biračkih mjesta koliko će ih toga dana biti otvoreno u Hrvatskoj.

(Patria) - Nakon mjeseci neslužbene i 16 i po dana službene promocije, u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. aprila, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

Izborna šutnja trajat će do srijede u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6.500 biračkih mjesta koliko će ih toga dana biti otvoreno u Hrvatskoj.

Do tada je zabranjena svaka izborna promocija, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne učesnike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Popisu pozvanih ovog je puta dodalo i ostale neposredne ili posredne učesnike izborne promocije.

Sve njih poziva da ne iznose izborne programe, objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, da ne postavljaju nove plakate, ne dijele letke, ne pozivaju da se glasa za pojedine kandidate, ne telefoniraju, šalju SMS poruke ili mejlove biračima, da ne postavljaju nove promidžbene sadržaje na društvene mreže.

Medije i medijske nakladnike DIP podsjeća da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštivanju izborne šutnje.

Poziva ih da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne događaje ili obraćanje javnosti izbornih učesnika, odnosno ostalih neposrednih ili posrednih učesnika promocije, bez obzira radi li se o temi koja je direktno vezana uz izbornu promociju ili o bilo kojoj drugoj temi.

Utorak je prvi od dva izborna dana u inostranstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici u kojoj se biraju tri od 151 saborskog zastupnika, a u Hrvatskoj i dan za završne pripreme za izbornu srijedu.

Biračkim odborima bit će dostavljen izborni materijal, navečer će se urediti biračka mjesta kako bi spremna dočekala srijedu ujutro i prve birače.

Budući da se veliki broj biračkih mjesta nalazi u školama, resorno ministarstvo pozvalo je osnovne i srednje škole da nastavu u utorak završe do 18.30 sati, kako bi birački odbori školske prostorije pripremili za glasanje.

#Hrvatska #izbori #izbornašutnja #Region