Članak

BLISKI ISTOK

Iran lansirao novi talas dronova ka Izraelu, Tel Aviv kaže da spreman očekuje napad

(Patria) - Državni iranski mediji izvještavaju o drugom talasu dronova koji je lansiran ka Izraelu, prenose bliskoistočni mediji. Ranije je izraelska vojska (IDF) javila da očekuje napad i da će u narednim satima presretati iranske dronove.

Izraelske vlasti su rekle da nema panike, barem prema riječima glasnovornika izraelske vojske Daniela Hagarija. Hagari je rekao da je Izrael „dobro pripremljen“ za napad.

„Unaprijed smo se pripremili za različite scenarije. Kako bismo presreli ta lansiranja, imamo jaku zaštitu, i mornaricu i zračne snage“, rekao je Hagari.

Dodao je da će bespilotnoj letjelici trebati nekoliko sati da stigne do Izraela i da će se oglasiti sirene ako bilo koje područje bude ugroženo. „Pokušaćemo ih spriječiti da dođu do izraelskog teritorija, to je naš zadatak“, kaže. „Ako uđu u izraelski zračni prostor, tada ćete čuti sirene“, dodao je.

Amos Yadlin, bivši šef vojne obavještajne službe IDF-a, kaže da je prikladno da se Izrael priprema po potrebi, ali vjeruje da „javnost može mirno spavati“ večeras, prenio je The Times of Israel.

Govoreći na Kanalu 12, dok Izrael potvrđuje da je Iran lansirao desetine dronova na Izrael, Yadlin ističe niz izraelskih odbrambenih raketnih sistema i drugih sposobnosti. Napominje da iranske bespilotne letjelice, koje su udaljene nekoliko sati, nose bojevu glavu od 20 kilograma, od koje „najjednostavnije sklonište“ može zaštititi, i kaže da procjenjuje da su dronovi vjerovatno usmjereni samo na vojne ciljeve.

Yadlin napominje da je lansiranje dronova pobjeda šefa Hamasa u Gazi Yahya Sinwara, koji je imao za cilj da Hamasov masakr 7. oktobra u Izraelu izazove napade na Izrael na više frontova.

#AmosYadlin #DanielaHagarija #HamasovMasakr #IDF #Iranski #Izrael #Izraelu #Kanalu12 #TheTimes #YahyaSinwara #svijet