Članak

REAKCIJE

Traži se podrška za usvajanje Rezolucije: Pored satisfakcije za žrtve, rezolucija daje šansu dijalogu

(Patria) - Najava usvajanja rezolucije u generalnoj skupštini UN posvećenoj genocidu u Srebrenici je prije svega, civilizacijski čin kojim se odaje počast žrtvama teškog kršenja  međunarodnog prava, uključujući i genocid, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Majki enklave Srebrenica.

Oni su uputili poziv ambasadama i konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini kojim pozivaju na podršku usvajanju rezolucije u generalnoj Skupštini UN, posvećenoj genocidu u Srebrenici.

"Usvajanjem rezolucije u generalnoj skupštini UN, žrtve genocida u Srebrenici će dobiti moralnu satisfakciju i podsjećanje da žrtve nisu zaboravljene. Pored satisfakcije za žrtve, rezolucija daje šansu dijalogu, pruža priliku za pokajanje i stvara preduslove za pomirenje.

Zbog svega navedenog, pozivamo zemlje članice UN, da podrže rezoluciju i na taj način otvore novu stranicu za bolji i uspješniji Balkan", navodi se.

#DijalogIPomirenje #GeneralnaSkupstinaUN #GenocidUSrebrenici #MoralnaSatisfakcija #NoviBalkan #PodrskaRezoluciji #SvjedociGenocida #UdruzenjeZrtava #UsvajanjeRezolucije #ZemljeClaniceUN #BiH