Članak

POLITIČKE IGRE

SAD tvrde da Kina pomaže Moskvi u najvećoj vojnoj ekspanziji od sovjetskih vremena

(Patria) - Kina pomaže Rusiji da izvrši najveću vojnu ekspanziju od sovjetskih vremena, rekli su američki
zvaničnici u petak, javio je AFP.

Američki zvaničnici se nadaju da će objavljivanje obavještajnih podataka ohrabriti evropske saveznike da vrše pritisak na Kinu, jer kancelar Olaf Scholz ovog vikenda odlazi u Peking, a ministri vanjskih poslova grupe G7 iduće sedmice sastaju se u Italiji. Objavljujući američka otkrića, zvaničnici su rekli da Kina pomaže Rusiji u nizu oblasti, uključujući zajedničku proizvodnju dronova, svemirske sposobnosti i izvoz mašinskih alata koji
su od vitalnog značaja za proizvodnju balističkih projektila.

Kina je bila ključni faktor u revitalizaciji ruske odbrambene industrijske baze „koja je inače pretrpjela značajne zastoje“ od ruske invazije na Ukrajinu, rekao je visoki američki zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman. „Rusija poduzima svoje najambicioznije proširenje odbrane od sovjetske ere i to brže nego što smo vjerovali da je moguće na početku ovog sukoba“, rekao je zvaničnik.

„Naše mišljenje je da je jedan od poteza koji nam u ovom trenutku najviše mijenjaju igru da podržimo Ukrajinu jeste uvjeriti NRK da prestane pomagati Rusiji da rekonstruiše svoju vojnu industrijsku bazu“, rekao je zvaničnik, misleći na Narodnu Republiku Kinu. „Rusija bi se borila da održi svoje ratne napore bez doprinosa NRK“, dodao je.

Američki zvaničnici rekli su da je Kina osigurala više od 70 posto od 900 miliona dolara vrijednih alatnih mašina, koje se vjerovatno koriste za pravljenje balističkih projektila, a koje je Rusija uvezla u posljednjem kvartalu 2023. Oni kažu da je prošle godine 90 posto ruskog uvoza mikroelektronike, korištene za proizvodnju projektila, tenkova i aviona, došlo iz Kine.

Kina hoda po tankoj liniji

Sjedinjene Države su u više navrata upozoravale Kinu da ne podržava Rusiju, a kineski i američki zvaničnici kažu da je Peking prestao direktno pružati oružje Rusiji, koja se okrenula Sjevernoj Koreji i Iranu kako bi obnovila zalihe oružja.

Američki zvaničnici vjeruju da se Kina, zabrinuta nakon ranih neuspjeha ruskih saveznika na bojnom polju, umjesto toga fokusirala na slanje materijala koji navodno ima nevojnu upotrebu. Administracija Joea Bidena nada se da evropske sile mogu napraviti razliku u uvjeravanju Kine, koja se suočava s ekonomskim problemima i osjetljiva je na trgovinski pritisak.

Očekuje se da će državni sekretar Antony Blinken iznijeti argumente o kineskim vezama s Rusijom na sastanku s najvišim diplomatama grupe G7 u Capriju u Italiji. Blinken također planira posjetu Kini u narednim sedmicama, nakon posjete ministrice finansija Janet Yellen. Administracija se nada da bi takav dijalog, uključujući nedavni telefonski razgovor između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, mogao pomoći u obuzdavanju tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, ali su američki dužnosnici naglasili da će i dalje vršiti pritisak. Zamjenik državnog sekretara Kurt Campbell rekao je ove sedmice da je stabilnost Evrope
historijski najviši interes SAD-a i da će Kinu smatrati odgovornom ako Rusija ostvari dobitke.

#AntonyBlinken #G7 #Italija #JanetYellen #JoeBiden #KurtCampbell #NRK #OlafScholz #XiJinping #Svijet