Članak

ORUŽJE

Rusija izvela uspješno probno lansiranje balističke rakete

(Patria) - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da je izvelo uspješno probno lansiranje
interkontinentalne balističke rakete u raketnom kompleksu Kapustin Yar u južnoj oblasti Astrahana, javio je Reuters.

Rusija je upotrijebila pet svojih novih hipersoničnih projektila Cirkon za napad na Kijev od početka godine, saopštila je vojna uprava grada ranije ovog mjeseca.

Napadi su među više od 180 ruskih raketnih i bespilotnih napada pokrenutih na ukrajinski glavni grad u prva tri mjeseca ove godine, objavila je administracija na Telegramu. Rakete Cirkon na moru imaju domet od 1.000 km i putuju devet puta većom brzinom od zvuka, kaže Rusija. Vojni analitičari kažu da bi hipersonična brzina projektila mogla značiti znatno smanjeno vrijeme reakcije zračne odbrane i sposobnost napada velikih i utvrđenih ciljeva.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije 29. februara da je Rusija koristila projektile Cirkon u borbi, ne navodeći koje su lokacije bile gađane. On je opisao Cirkon kao dio nove generacije sistema oružja bez premca.

Administracija Kijevaje saopštila da je grad od početka 2024. godine također pogođen sa šest drugih tipova projektila, uključujući Kh-101, krstareću raketu lansiranu iz zraka od kojih je 113 do sada ispaljeno.

Rusija je također ispalila jedanaest projektila Kinžal, još jedno hipersonično oružje koje putuje nekoliko puta većom brzinom od zvuka, na ukrajinski glavni grad ove godine, navodi se.

#Astrahan #Cirkon #KapustinYar #Kh101 #Kijev #Kinžal #Putin #Rusija #Telegram #VladimirPutin #Svijet